Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Πράσα με σινάπι …

... Ούτε πίστιν έχω πια, ούτε κόκκον σινάπεως μπόρεσα να βρω όσο κι αν έψαξα τα λιγοστά μαγαζιά της πόλης. Το μόνο που ζηλεύω από πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα είναι οι αγορές τους. Όχι Ερμού, Τσιμισκή και τα τοιαύτα. Καπάνι και Μοδιάνο ζηλεύω, Βαρβάκειο κι Ευρυπίδου, μπαχαράδικα και παντοπωλεία κι όλα τα μαγαζάκια που άνοιξαν οι μετανάστες φέρνοντας προϊόντα, συνήθειες και γεύσεις της πατρίδας τους. 
Τέλος πάντων, επειδή θέλω καλά και ντε να τη φτιάξω αυτή τη λιμπιστική συνταγή με τα πράσα, θα αρκεστώ σε μια κουταλιά μουστάρδα και θα περιοριστώ να μακαρίσω τους έχοντας και κατέχοντας – και πίστη και σιναπόσπορο ...


Πράσα με σινάπι 


ΨΗΜΕΝΑ ΚΟΝΤΙΝΟ   


υλικά: 
6 μέτρια πράσα 
150 γρ. τριμμένη γραβιέρα 
250 ml κρέμα γάλακτος 
1 κουταλιά γάλα 
30 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη 
1 κουταλιά σπόροι σιναπιού ή παραδοσιακή μουστάρδα με κόκκους 


Έκτακτη συμμετοχή: 
1 ξεχασμένο κολοκυθάκι, που το λυπήθηκα 




Καθαρίζουμε τα πράσα, τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα βράζουμε στον ατμομάγειρα ή σε λίγο αλατισμένο νερό για 15΄-20΄. 

Τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τα βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος, βουτυρωμένο με 10 γρ. από το βούτυρο. 

Ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με το γάλα, τη γραβιέρα και το σινάπι και περιχύνουμε τα πράσα.



 ΑΡΤΥΜΕΝΑ   ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄-30΄.



 ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ   


ΨΗΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ





Διὰ τὴν ὀλιγοπιστίαν ὑμῶν· ἀμὴν γὰρ λέγω ὑμῖν, ἐὰν ἔχητε πίστιν ὡς κόκκον σινάπεως, ἐρεῖτε τῷ ὄρει τούτῳ, μετάβα ἔνθεν ἐκεῖ, καὶ μεταβήσεται· καὶ οὐδὲν ἀδυνατήσει ὑμῖν.(Ματθ. ιζ' 20)






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου