Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Τάρτα με βανίλιες …

... Prunus avium. Έτσι έγραφε κάτω από το δαμάσκηνο που στόλιζε μαζί με άλλα φρούτα μία από τις τέσσερις γωνίες του τραπεζομάντηλου. Παιδί στο δημοτικό, προσπαθούσα να διαβάσω τις ακατανόητες ονομασίες χωρίς να μπορώ να ξεκολλήσω τα μάτια μου από τις εικόνες, εικαστικές απεικονίσεις άλλης εποχής.
Από πού αγοράστηκε το ύφασμα, πότε ράφτηκε το τραπεζομάντηλο, πώς βρέθηκε να στολίζει το ξύλινο τραπέζι σ’ ένα συνηθισμένο χωριό, ούτε ήξερα, ούτε ρωτούσα να μάθω. Μου αρκούσε που κάτι τόσο όμορφο, τόσο ξεχωριστό, υπήρχε στο σπίτι μας.
Όταν έστρωνα εγώ τραπέζι μόνο αυτό διάλεγα, μόνο αυτό άξιζε να στρωθεί, μαγνήτιζε το βλέμμα μου τόσο που ξεχνούσα το φαγητό. Η έγνοια μου ήταν να μη λερωθεί, μη στάξει επάνω του τίποτε και χαλάσει η εικόνα και ξεθωριάσουν τα χρώματα με το αναπόφευκτο πλύσιμο … 

Παραμερίζοντας αράχνες και ξερά φύλλα, κουνώντας  δυνατά τη σκουριασμένη κλειδαριά ξαναμπήκα στο σπίτι. Κλειστό από χρόνια, σκοτεινό και σιωπηλό. Πώς έφραξαν τα παράθυρα απ’ τον κισσό, πώς γέμισε πεσμένους σοβάδες το παρκέ που σφουγγάριζα ευλαβικά μέρα παρά μέρα, πού κρύφτηκαν τα παιδικά μου καλοκαίρια; 
Το ένα μετά το άλλο άνοιξα όλα τα συρτάρια, όλα τα ντουλάπια, έψαξα κάθε σκονισμένη γωνιά, ακόμη κι ένα καλάθι με ξεχασμένα άπλυτα. Το τραπεζομάντηλο, αυτό τουλάχιστον να βρω, απ’ αυτό να γαντζωθώ, αυτό να πάρω μαζί μου φεύγοντας. Μάταια, δεν το βρήκα πουθενά. 
Το ξανάφερε στη μνήμη μου μια λέξη, ο τίτλος μιας συνταγής σ’ ένα ιταλικό περιοδικό ζαχαροπλαστικής …


Crostata prunela 


ΕΤΟΙΜΗ ΑΡΤΙΣΤΙΚ   


υλικά:
Για τη ζύμη: 
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
120 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο (κατευθείαν απ’ το ψυγείο) 
90 γρ. ζάχαρη άχνη 
15 γρ. κακάο 
1 αυγό 
2 κουταλιές παγωμένο νερό

Για τη γέμιση: 
100 γρ. ανθότυρο ή τυρί κρέμα 
50 γρ. αμύγδαλα σε σκόνη 
100 γρ. κρέμα γάλακτος 
100 γρ. ζάχαρη 
2 αυγά 

Κι ακόμη: 
4-5 κόκκινες βανίλιες ή μεγάλα κορόμηλα 
70 γρ. μπισκότα σπασμένα 
μαρμελάδα βερύκοκκο 
αμύγδαλα φιλέ (προαιρετικά)





Κόβουμε σε κυβάκια τη μαργαρίνη και τη ρίχνουμε στο αλεύρι.  

Δουλεύουμε γρήγορα με τις άκρες των δακτύλων, προσθέτοντας τη ζάχαρη, το κακάο, το αυγό και το νερό. 

Ζυμώνουμε καλά, φτιάχνουμε μια μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες. 

Κατόπιν, ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 4-5 χιλ.



ΖΥΜΗ     ΖΥΜΗ ΑΝΟΙΓΜΑ



Απλώνουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη ταρτιέρα. 

Τρυπάμε παντού με πηρούνι, απλώνουμε τη μαρμελάδα δαμάσκηνο και τρίβουμε από πάνω τα μπισκότα. 



ΖΥΜΗ ΣΤΗΝ ΤΑΡΤΙΕΡΑ      ΜΠΙΣΚΟΤΑ



Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, τη ζάχαρη και το τυρί. 

Προσθέτουμε το τριμμένο αμύγδαλο και αδειάζουμε το μείγμα στην ταρτιέρα. 

Κόβουμε στη μέση τις βανίλιες, τις χαράζουμε και τις βάζουμε πάνω από τη γέμιση.



ΚΟΡΟΜΗΛΑ  ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου για 28΄-30΄. 

Σκορπίζουμε στην επιφάνεια το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε για 10΄ ακόμη. 

Ξεφουρνίζουμε και γλασσάρουμε αμέσως με τη μαρμελάδα βερύκοκκκο.



 ΜΕ ΓΛΑΣΟ

  ΠΙΑΤΕΛΑ ΚΟΝΤΙΝΟ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου