Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Κολοκυθάκια παπουτσάκια …

                                                  ...  εκ των προηγουμένων (κολοκυθιών)

... Οι ποιητικές και τρυφερές ψυχές, αυτοί που λένε άτι το άλογο και μούχρωμα το σούρουπο, τα λένε βαρκούλες. Οι περισσότεροι τα λένε παπουτσάκια. Κολοκυθάκια και μελιτζάνες αδειάζονται από τη σάρκα τους και γεμίζονται με ό,τι τραβάει η όρεξή μας, συνηθέστερα με κιμά, και καλύπτονται με τυρί ή μπεσαμέλ. Από κει και πέρα, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα και οι συνδυασμοί άπειροι. Με τυριά, με μανιτάρια, με τόνο, με λαχανικά. 
Όπως και να τα πεις, είναι από τα φαγητά που δεν έλειπαν ποτέ από το ελληνικό καλοκαιρινό τραπέζι κι ελπίζω να διατηρούν τη δεσπόζουσα θέση τους και στην παλαβή εποχή μας. Εμείς πάντως τα τρώμε συχνά-πυκνά και δεν τα χορταίνουμε …


Κολοκυθάκια παπουτσάκια



ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ



υλικά:
6 κολοκυθάκια (κρατάμε και τη σάρκα που θα αφαιρέσουμε)
300 γρ. κιμάς
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
φρέσκια ντομάτα στον τρίφτη ή κονκασέ
λίγο άσπρο κρασί

1 δόση μπεσαμέλ







Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να τρυπιούνται με το πηρούνι. 

Τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε κατά μήκος σε δύο κομμάτια. 

Μόλις κρυώσουν λίγο αφαιρούμε με κουταλάκι την περισσότερη από τη σάρκα τους (την οποία θα βάλουμε στη γέμιση) και τα αλατοπιπερώνουμε.

 Σωτάρουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον κιμά. 

Τσιγαρίζουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τη ντομάτα και όση από τη σάρκα των κολοκυθιών θέλουμε. 

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο νερό, καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε τη γέμιση για 15΄- 20΄.



ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΗ



Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια και τα καλύπτουμε με μπεσαμέλ.



ΓΕΜΙΣΜΕΝΑ ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄ περίπου, ή μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.



ΨΗΜΕΝΑ




Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε παπουτσάκια αντικαθιστώντας τον κιμά στη γέμιση με νωπό κοτόπουλο ή με μαγειρεμένο κρέας που περίσσεψε από άλλη συνταγή, με καβουρμά ή λουκάνικο ψιλοκομμένο. 
Για περισσότερη γεύση, προσθέτουμε πράσινες και κόκκινες πιπεριές σε ροδέλες και μυρωδικά της αρεσκείας μας. 
Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια και αντί για μπεσαμέλ τα καλύπτουμε με μια φέτα ημίσκληρο ή μαλακό τυρί.



ΓΕΜΙΣΗ ΜΕ ΤΥΡΙ ΨΗΜΕΝΑ ΣΤΟ ΠΥΡΕΞ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου