Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Χριστουγεννιάτικος κορμός …

Μαθήματα κορμού.
… Τριτοδεσμίτισσα ήμουν και μάλιστα φανατική. Ί
σως όχι τόσο σκληροπυρηνική όσο του Δεληβοριά, τα ρητά του Μοντεσκιέ δεν τα έβαζα στο στόμα μου και τα της Καρχηδόνας τα άφηνα στο γερο-Κάτωνα, πάντως περίμενα πώς και πώς τις ώρες των μαθημάτων δέσμης. Με τις αναλύσεις και τις λεπτομέρειές τους, με τις εξαιρέσεις των κανόνων και τις συντακτικές τους ιδιοτροπίες, με τη μετάφραση που δεν ήταν ποτέ αρκετά καλή –“αν είναι ωραία δεν είναι πιστή κι αν είναι πιστή δεν είναι ωραία”.
Τα μαθήματα κορμού δεν τα πολυχώνεψα ποτέ. Μου έτρωγαν χρόνο από εκείνα με τα οποία ήθελα πραγματικά να ασχοληθώ.
Και τώρα που αποφάσισα να φτιάξω ένα χριστουγεννιάτικο  κορμό, αναζήτησα σε βιβλία μαγειρικής, περιοδικά, εκπομπές και διαδίκτυο τα σχετικά μαθήματα. Τα περισσότερα ήταν πανομοιότυπα – κρέμα γάλακτος, κουβερτούρα, σαντιγύ και φτου κι απ’ την αρχή.
Ούτε αυτά τα μαθήματα κορμού ήταν του γούστου μου.  Απόψε αυτοσχεδιάζουμε … 


    

Χριστουγεννιάτικος κορμός



ΚΟΡΜΟΣ ΚΟΝΤΙΝΟ


   
υλικά:
125 γρ. ζάχαρη
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
3 αυγά
1 κουταλιά σούπας χλιαρό νερό

Για τη γέμιση:
ένα βαζάκι κρέμα κάστανο
ή πραλίνα φουντουκιού
ή μαρμελάδα
ή μασκαρπόνε με 2 κουταλιές πραλίνα φουντουκιού

Για την επικάλυψη:
1 φάκελος σαντιγύ σοκολάτα
ή πραλίνα φουντουκιού






Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι χτυπώντας στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν πολύ (10΄-15’).

Ρίχνουμε το μισό αλεύρι ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα. 

Μόλις το αλεύρι ενσωματωθεί στο μείγμα, ρίχνουμε και το υπόλοιπο. 

Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε πολύ ελαφρά, για να μη φύγει ο αέρας από τη ζύμη.

Στρώνουμε ένα ταψάκι διαστάσεων 33x23 εκ. με λαδόχαρτο, το λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ζάχαρη. 

Απλώνουμε το μείγμα και το στρώνουμε προσεκτικά με μια σπάτουλα.



ΖΥΜΗ
ΖΥΜΗ ΑΔΕΙΑΣΜΑ
ΖΥΜΗ ΣΤΟ ΤΑΨΙ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου για 10’-12’, προσέχοντας να παραμείνει το παντεσπάνι αφράτο και μαλακό.



ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ
ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ



Ανοίγουμε μια λαδόκολλα, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη, ξεκολλάμε με μαχαίρι τις άκρες από το παντεσπάνι και το αναποδογυρίζουμε επάνω στη λαδόκολλα.

 Απλώνουμε τη γέμιση που προτιμάμε αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο στις άκρες.



ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ ΓΥΡΙΣΜΑ
ΚΡΕΜΑ ΚΑΣΤΑΝΟ



Τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό χρησιμοποιώντας για βοήθεια τη λαδόκολλα.



ΤΥΛΙΓΜΑ
ΡΟΛΟ
  

Καλύπτουμε το ρολό με τη σοκολάτα χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα. 

Αν θέλουμε, κόβουμε δύο κομμάτια από το ρολό και δημιουργούμε δύο πλαϊνά κλαδιά. 

Με πηρούνι ή σπάτουλα σχηματίζουμε γραμμές στην επιφάνεια του κορμού.



ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΑ
ΜΕ ΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΟΝΤΙΝΟ




Χιονίζουμε τον κορμό, πασπαλίζοντάς τον με ζάχαρη άχνη.




ΓΡΑΜΜΕΣ
ΑΧΝΙΣΜΑ
ΑΧΝΙΣΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ




Ή
τον αφήνουμε σκέτο, στο φυσικό του χρώμα.



ΚΟΡΜΟΣ 
ΕΤΟΙΜΟΣ ΚΟΝΤΙΝΟ
ΚΟΡΜΟΣ 2







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου