Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Χειροποίητα …

Κροκοδείλια …

crocodilia

… Και ξαφνικά όλοι φέτος ανακάλυψαν τις μικροχαρές της ζωής.
Τα περιοδικά, που μέχρι πέρυσι δεν καταδεχόταν να μας προτείνουν από τις ιλουστρασιόν ψηλομύτικες σελίδες τους δώρα κάτω από 100 ευρώ, είδαν το φως το αληθινό και συνειδητοποίησαν ότι σημασία δεν έχει το δώρο αλλά η χειρονομία.
Οι γκουρμεδιάρηδες που έστηναν πριν από μας για μας τραπέζια για το ρεβεγιόν, που θα έκαναν τη σαλοτραπεζαρία μας ίσα κι όμοια μ’ εκείνη του Μπάκιγχαμ, εκείνοι που πάθαιναν πολλαπλά εγκεφαλικά στην ιδέα και μόνο να πιούμε το ίδιο κρασί και με τα τρία πιάτα του μενού, ανέκρουσαν πρύμναν και θυμήθηκαν ότι τα ζώα δεν έχουν μόνο ψαρονέφρι αλλά και σπάλα κι ότι αρκεί να μαγειρευτεί με αγάπη και το πιο απλό πιάτο, για να μεταμορφωθεί σε έδεσμα βασιλικό.

Κι οι ξενοδόχοι των χειμερινών προορισμών, αυτοί που εξομοίωσαν -σε τιμές μόνο- κάθε ελληνικό βουνό με τις
Άλπεις αλλά και τα καταλύματά τους με κοσμοπολίτικα σαλέ, αφού πρώτα εξολόθρευσαν όσες μύγες είχαν επιβιώσει από το καλοκαίρι, τώρα μας περιμένουν με το κρασί κερασμένο να πανηγυρίζει την άφιξή μας, με μία δωρεάν διανυκτέρευση ή καθυστερημένο check-out και, άκουσον-άκουσον, χωρίς να χρεώνουν πια έξτρα τα ξύλα για το τζάκι που χρυσοπληρώναμε χωρίς καν να το ανάβουμε.

Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του λοιπόν, τώρα που ο καθένας απλώνει τα πόδια κατά το πάπλωμά του και τα μεταξωτά βρακιά επιστρέφουν εκεί που ανήκουν. Τώρα που πάψαμε να μαϊμουδίζουμε ξένες συμπεριφορές και να παριστάνουμε κάτι που δεν είμαστε κι ούτε ήμασταν ποτέ. Τώρα που μια κατσαρόλα με λιγότερο χοιρινό και περισσότερα πράσα θα ζεστάνει και θα χορτάσει χριστουγεννιάτικα οικογένειες ολόκληρες. Που οι εορτάζοντες θα πάψουν επιτέλους να κάνουν άσκοπη επίδειξη νεοπλουτισμού σε ορδές μουσαφιραίων, προσφέροντας μόνο σε λίγους και καλούς ένα κρασάκι με μεζέ για το καλό. Τώρα που τα παντελώς άχρηστα δώρα, που όλοι μαζεύαμε γεμίζοντας αποθήκες, θα δώσουν επιτέλους τη θέση τους σε κάτι πιο προσωπικό, ίσως και χειροποίητο, και γι’ αυτό πιο πολύτιμο.   
 
Μια χριστουγεννιάτικη πιατέλα με 2,5 ευρώ από το πολυκατάστημα που κάνει προσφορές στα χριστουγεννιάτικα, μια χρωματιστή ζελατίνα των 50 λεπτών από τα είδη συσκευασίας, λίγα
μελομακάρονα και μερικοί κουραμπιέδες από τα χεράκια μας, ένας χρυσός φιόγκος κι έτοιμη η γιορτινή πιατέλα – μακράν καλύτερη από τις προκάτ αντίστοιχες των ζαχαροπλαστείων.

Μικρά βάζα με σπιτικό γλυκό του κουταλιού, γλυκές δωρο-μινιατούρες σε κατακόκκινα τσαντάκια που τελειώνουν γρήγορα και μας αφήνουν με τη γλύκα και το παράπονο, για να μην είμαστε και πλεονέκτες …



ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΑΤΕΛΑ ΓΛΥΚΟ ΚΥΔΩΝΙΠΙΑΤΕΛΑ ΚΙΤΡΙΝΟ ΚΟΝΤΙΝΟ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου