Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Στριφτή κασερόπιτα …

Στρίβειν … το γνωστότερον “δια του αρραβώνος”. Πρακτική τόσο διαδεδομένη, που έμεινε η έκφραση για να συμβολίζει το πώς ξεγλιστράμε από δύσκολες καταστάσεις. Όμως στη δύσκολη θέση που όλοι βρισκόμαστε πια, δεν υπάρχει καν η δυνατότητα του αρραβώνος. Παντρεμένοι βρεθήκαμε από τη μια στιγμή στην άλλη, με προξενιό και χωρίς να ερωτηθούμε. Παντρεμένοι με τη λιτότητα, την ανεργία, την ανασφάλεια, τη φτώχεια, το άγχος. Δε διαλέξαμε ούτε ταίρι, ούτε τους κουμπάρους, ούτε καν την τελετή.
Τώρα νύφ’;

Δε βλέπω άλλη λύση, δε βλέπω άλλον τρόπο πέρα από το “πάρτο αλλιώς, θα βρεις”. Ο τοίχος αποκλείεται να μετακινηθεί, μάλλον εγώ θα πρέπει να στρίψω για να τον αποφύγω. Με μια φιλική παρέα στο σπίτι, μια καλή ταινία στο DVD, ένα κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι – με όλα εκείνα που τόσα χρόνια θεωρούσαμε πολύ απλά για τα γούστα μας, πολύ καθημερινά και, κυρίως, δεδομένα. Τώρα όμως που αλλάξαν τα δεδόμενα, πάρτο αλλιώς, θα βρεις. Κι όταν σε κυνηγάει η μαυρίλα, για να της ξεφύγεις μπορείς να τρυπώνεις στην κουζίνα. Δοκίμασες το στρίβειν δια της κασερόπιτας; …


 Στριφτή κασερόπιτα



ΨΗΜΕΝΗ ΚΟΝΤΙΝΟ



υλικά:
250 γρ. κασέρι
150 γρ. γραβιέρα
100 γρ. ανθότυρο
3 αυγά
300 ml γάλα
100 ml κρέμα γάλακτος
7 χωριάτικα φύλλα για πίτα






Τρίβουμε τα τυριά στο χοντρό τρίφτη και τα ανακατεύουμε με την κρέμα γάλακτος. Ρίχνουμε πιπέρι και, αν θέλουμε, λίγο αλάτι.

Απλώνουμε πάνω στον πάγκο ένα φύλλο και το αλείφουμε με λάδι, βούτυρο ή μαργαρίνη. 

Βάζουμε λίγο από το μείγμα των τυριών σε όλη σχεδόν την επιφάνειά του και, ξεκινώντας από τη μακριά πλευρά του, το διπλώνουμε σε πιέτες.


 ΣΤΡΩΣΙΜΟ ΤΥΡΙ ΚΟΝΤΙΝΟΔΙΠΛΩΜΑ ΠΙΕΤΑΣΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΙΕΤΑΣ


   
Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε στο κέντρο το φύλλο, σχηματίζοντας ένα σαλιγκάρι. 

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα, βάζοντας το κάθε ένα εκεί που τελειώνει το προηγούμενο, μέχρι να γεμίσει όλο τα ταψί.



ΦΥΛΛΑ ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΚΟΝΤΙΝΟ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ



Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας, χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και την περιχύνουμε. 

Την αφήνουμε τουλάχιστον 45΄, να απορροφήσει το μείγμα των αυγών και να φουσκώσει.



 ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΑΥΓΑ ΚΟΝΤΙΝΟ ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΗ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 45΄περίπου. 

Τρώγεται ζεστή.



 ΨΗΜΕΝΗ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ   ΚΟΜΜΕΝΗ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΚΟΜΜΑΤΙ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου