… Όσκαρ πρώτου ρόλου ή ρολού;
Ήταν μια εποχή που το ρολό κιμά κρατούσε αναμφισβήτητα τον πρώτο ρόλο. Κάθε σπίτι που σεβόταν τον εαυτό του και κάθε νοικοκυρά που ήθελε να μην υστερεί, όφειλε να έχει ένα ρολό κιμά σε κάθε γιορτινό τραπέζι. Στο κέντρο κάθε κυριακάτικου ή γιορτινού γεύματος και σε περίοπτη θέση στους μπουφέδες, το στρουμπουλό ρολό κομμένο σε χοντρές χορταστικές φέτες με τα απαραίτητα βραστά αυγά στο κέντρο τους, τυλιγμένα κατά χοληστερινούχα προτίμηση σε φέτες μπέικον και τυριού, γινόταν ανάρπαστο.
Κι ύστερα πέρασε η μόδα του. Θεωρήθηκε ντεμοντέ, ξεπερασμένο και ολίγον χωριάτικο. Κάπως έτσι εξάλλου έχασαν και τα ομόαιμα κεφτεδάκια την προτίμηση του κοινού.
Τον τελευταίο καιρό, το ρολό επανέρχεται με αργά βήματα στο προσκήνιο. Οι νέες νοικοκυρές μαθαίνουν ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να φτιάξεις σπιτικό ρολό, είτε από φιλέτο χοιρινό, κοτόπουλο ή γαλοπούλα, είτε από κιμά. Απαλλαγμένο από τις υπερβολές του παρελθόντος, σε πιο ελαφρές, πρωτότυπες και νόστιμες εκδοχές, το ρολό αξίζει και πάλι μια θέση στο τραπέζι μας …
Ήταν μια εποχή που το ρολό κιμά κρατούσε αναμφισβήτητα τον πρώτο ρόλο. Κάθε σπίτι που σεβόταν τον εαυτό του και κάθε νοικοκυρά που ήθελε να μην υστερεί, όφειλε να έχει ένα ρολό κιμά σε κάθε γιορτινό τραπέζι. Στο κέντρο κάθε κυριακάτικου ή γιορτινού γεύματος και σε περίοπτη θέση στους μπουφέδες, το στρουμπουλό ρολό κομμένο σε χοντρές χορταστικές φέτες με τα απαραίτητα βραστά αυγά στο κέντρο τους, τυλιγμένα κατά χοληστερινούχα προτίμηση σε φέτες μπέικον και τυριού, γινόταν ανάρπαστο.
Κι ύστερα πέρασε η μόδα του. Θεωρήθηκε ντεμοντέ, ξεπερασμένο και ολίγον χωριάτικο. Κάπως έτσι εξάλλου έχασαν και τα ομόαιμα κεφτεδάκια την προτίμηση του κοινού.
Τον τελευταίο καιρό, το ρολό επανέρχεται με αργά βήματα στο προσκήνιο. Οι νέες νοικοκυρές μαθαίνουν ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να φτιάξεις σπιτικό ρολό, είτε από φιλέτο χοιρινό, κοτόπουλο ή γαλοπούλα, είτε από κιμά. Απαλλαγμένο από τις υπερβολές του παρελθόντος, σε πιο ελαφρές, πρωτότυπες και νόστιμες εκδοχές, το ρολό αξίζει και πάλι μια θέση στο τραπέζι μας …
Ρολό κιμά με σπανάκι και ανθότυρο
υλικά:
800 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
250 γρ. μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένο (χωρίς την κόρα)
200 γρ. σπανάκι
200 γρ. μανιτάρια
200 γρ. ανθότυρο
1/2 κούπα γάλα
1 ντομάτα τριμμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 αυγό
άσπρο κρασί
πιπέρι, θυμάρι, μοσχοκάρυδο
Ζυμώνουμε τον κιμά με το ψωμί, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το γάλα, τη ντομάτα και το αυγό.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε θυμάρι, 1 κουταλιά λάδι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει.
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι και σωτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά.
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι και σωτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το σπανάκι.
Μόλις πέσει σε όγκο αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε μοσχοκάρυδο και το ανθότυρο και ανακατεύουμε καλά.
Βγάζουμε το μείγμα του κιμά από το ψυγείο, τον ζυμώνουμε ξανά απαλά και τον απλώνουμε ομοιόμορφα σε αλουμινόχαρτο.
Βγάζουμε το μείγμα του κιμά από το ψυγείο, τον ζυμώνουμε ξανά απαλά και τον απλώνουμε ομοιόμορφα σε αλουμινόχαρτο.
Βάζουμε στη μία άκρη τη γέμιση.
Με τη βοήθεια του αλουμινόχαρτου ανασηκώνουμε την άκρη και τυλίγουμε σφιχτά το ρολό.
Κλείνουμε τις άκρες σαν καραμέλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 1 ώρα περίπου.
Αν θέλουμε, ξετυλίγουμε το αλουμινόχαρτο στο τελευταίο 10λεπτο και πασπαλίζουμε το ρολό με τριμμένη γραβιέρα, για να κάνει κρούστα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου