Βαρβάρα …
… Δεν είν’ αυτή, βρε παιδιά. Δηλαδή, αυτή είναι – η Μάρω Κοντού, η γιαλαντζί Πολίτισσα Βαρβάρα που ξετρέλανε το Νικολαΐδη και ζητούσε με νάζι “και κομματάκι παστουρμά ” ένεκα που “έφαγε και κάτι μπακλαβούδες και κολνούσε ο στόμας της ”.
Για άλλη βαρβάρα όμως σου μιλάω εγώ. Απ’ όσο ξέρω, εσείς εκεί στη Μακεδονία τα τηρείτε τα έθιμα και τις παραδόσεις. Και το έθιμο της βαρβάρας είναι από τα πιο γνωστά.
Πολλά σπίτια φτιάχνουν κάθε χρόνο, παραμονή της Αγια-Βαρβάρας το ομώνυμο γλυκό που λέγεται και ασουρές. Με βρασμένο σιτάρι και στολισμένο με κάθε λογής ξηρούς καρπούς, μοιραζόταν σε συγγενικά και φιλικά σπίτια κι όλοι, κυρίως τα παιδιά, έπρεπε να φάνε από ένα μπωλάκι.
Για το καλό και για νά ’ναι γερά όλο το χρόνο …
Βαρβάρα ή Ασουρές
υλικά:
1 κούπα σιτάρι
4-5 κούπες νερό
1 πρέζα αλάτι
2 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές ψιλό σιμιγδάλι ή 1 κουταλιά κορν φλάουρ
λίγο πετιμέζι (προαιρετικά)
σταφίδες μαύρες και ξανθές
καρύδι τριμμένο
ινδική καρύδα
ξηρά σύκα και δαμάσκηνα
σπόροι ροδιού
Μουλιάζουμε αποβραδίς το σιτάρι. Το ξεπλένουμε και το βράζουμε με το αλάτι, μέχρι να μαλακώσει.
Αφαιρούμε, με τρυπητή κουτάλα γιατί χρειαζόμαστε το ζουμί στο οποίο έβρασε, περίπου το μισό σιτάρι και ρίχνουμε στο υπόλοιπο τη ζάχαρη, το πετιμέζι και το σιμιγδάλι.
Αν χρησιμοποιήσουμε κορν φλάουρ, το διαλύουμε πρώτα σε λίγο κρύο νερό.
Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε, μέχρι να έχουμε μια δεμένη κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε την κρέμα σε μπωλάκια.
Την αφήνουμε να κρυώσει και να πήξει.
Διακοσμούμε με σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους ροδιού.
Εάν δεν έχουμε σιτάρι ή δεν έχουμε το χρόνο να το μουλιάσουμε, μπορούμε να φτιάξουμε τον ασουρέ με πλιγούρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου