Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Κοτόπιτα του Jamie Oliver …

… Κότα πίτα το Γενάρη κόκκορα τον Αλωνάρη απαιτούσαν οι παλαιότεροι –προφανώς τα κοκκόρια ήταν πιο καλοζωισμένα το καλοκαίρι, τσιμπολογώντας όσα περίσσευαν από το θέρισμα και το αλώνισμα του σιταριού. Γιατί όχι και οι κότες όμως;
Δεν ξέρω και δε θέλω να το ερευνήσω περαιτέρω. Ξέρω μόνο ότι με τρώνε τα χέρια μου και θέλω ΤΩΡΑ –και όχι το Γενάρη- να φτιάξω μια κοτόπιτα που είδα σε μια από τις εκπομπές του Jamie Oliver.
Είμαι φανατική οπαδός του. Μου αρέσει πρώτα απ’ όλα το πάθος του -όχι μόνο για το φαγητό, αλλά και για τις πρώτες ύλες και τη σωστή διατροφή. Κι ακόμη είναι άμεσος, ανθρώπινος και προτείνει πιάτα που θα μπορούσε ο καθένας να φτιάξει αλλά και να φάει.
 Χωρίς εξεζητημένα υλικά, πολύπλοκα στησίματα, φρου-φρου κι αρώματα. Κι όσα έχω φτιάξει μέχρι τώρα -οι
ταλιατέλες με πράσα και μπέικον, τα κανελόνια με μπρόκολο και κουνουπίδι και η κολασμένη tarte tatin με μπανάνες, ήταν όλα εξαιρετικά και κατέκτησαν επάξια και θριαμβευτικά εξέχουσα θέση στο εδεσματολόγιο της οικογενείας …


Κοτόπιτα του Jamie Oliver



ΚΟΜΜΑΤΙ 2 



υλικά:
700 γρ. φιλέτο κοτόπουλο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
150 γρ. μανιτάρια σε λεπτά φετάκια
2 κουταλιές μουστάρδα
1 κουταλιά αλεύρι
300 ml νερό ή ζωμός
κρέμα γάλακτος ή κατίκι
θυμάρι, μοσχοκάρυδο

1 φύλλο σφολιάτας







Χρησιμοποιούμε φιλέτο από μπούτι για περισσότερη νοστιμιά ή από στήθος για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. 

Το κόβουμε σε λωρίδες και το ροδίζουμε σε λίγο λάδι και μαργαρίνη για 5'. 

Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια. Όταν μαραθούν και βγάλουν τα υγρά τους, ρίχνουμε το αλεύρι που θα δέσει το μείγμα, τη μουστάρδα και το ζωμό. 

Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και μοσχοκάρυδο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο. 

Προσθέτουμε κρέμα γάλακτος ή 1-2 κουταλιές κατίκι για πιο ελαφριά και ελληνική γεύση. 

Αδειάζουμε το κοτόπουλο σε πυρέξ.


ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΒΑΣΗ ΚΟΝΤΙΝΟ



Αλευρώνουμε τη σφολιάτα και την ανοίγουμε ελαφρά με τον πλάστη. 

Καλύπτουμε το κοτόπουλο βάζοντας τη σφολιάτα τσαλακωμένη. 

Την τρυπάμε με πηρούνι ή τη χαράζουμε ελαφρά με μαχαίρι και αλείφουμε με αυγό ή γάλα .

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα (περίπου 35΄-40΄).


ΣΦΟΛΙΑΤΑ ΚΟΝΤΙΝΟ


ΨΗΜΕΝΗ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου