… Εμπρός λοιπόν καλά μου χέριαααα, που έλεγε κι ο Επιθεωρητής Σαΐνης.
Δεν είναι μέρα για ανθρώπους η Μ. Πέμπτη. Για Εκατόγχειρες είναι, τους μυθολογικούς γίγαντες με τα εκατό χέρια και την υπερφυσική δύναμη, που βοήθησαν το Δία να νικήσει τους Τιτάνες.
Τρεις ήταν, αλλά και τι δε θά ΄δινα να τους είχα σήμερα “ υπό τας διαταγάς μου ”:
- “Βριάρεως”!
- “Διατάξτε”!
- “Στα τσουρέκια”.
- “Κόττος”!
- “Παρών”!
- “Στα κόκκινα αυγά”.
- “Γύγης”!
- “Διαταγάς”!
- “Στα κουλουράκια” …
Κουλουράκια λαμπριάτικα
υλικά:
250 γρ. αγελαδινό βούτυρο & 90 γρ. μαργαρίνη
(ή 340 γρ. βούτυρο)
2 κούπες ζάχαρη
2 αυγά και 2 κροκάδια
8 κούπες αλεύρι
6 κοφτά κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1/2 κούπα γάλα
ξύσμα λεμονιού
μια πρέζα αλάτι
1 αυγό για το άλειμμα
Όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου
Χτυπάμε το βούτυρο μόνο του να αφρατέψει και προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη.
Συνεχίζουμε το χτύπημα υπομονετικά, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει, να γίνει κρεμώδες και να μην ακούγεται καθόλου η ζάχαρη στα τοιχώματα του δοχείου.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, αρωματίζουμε με το ξύσμα και χτυπάμε, μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και το προσθέτουμε λίγο – λίγο, εναλλάξ με το γάλα.
Όταν το μείγμα βαρύνει, αφήνουμε το μίξερ και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια και να πλάθεται εύκολα.
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε στο σχήμα που προτιμάμε.
Συνήθως αυτά τα κουλούρια γίνονται στριφτά, σε σχήμα κοτσίδας, σαλιγκαριού ή σπείρας.
Επειδή είναι πολύ εύπλαστα, μπορούμε να φτιάξουμε πεταλούδες, ψαράκια ή, όπως κάνουμε πάντα από όταν ήμουν παιδί, τα αρχικά του ονόματος όλων των μελών της οικογένειας.
Αλείφουμε τα κουλουράκια με το χτυπημένο αυγό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς κελσίου, για 20΄ περίπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου