Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Κρεμμυδόπιτα νηστίσιμη …

Οι όμορφες πίτες όμορφα τρώγονται

ΚΟΜΜΕΝΗ

Έτσι και η όμορφη Κρεμμύδω, αυτή που για χάρη της έπεσε του θανατά ο πρίγκιπας Λεμόνης, ντύθηκε με αέρινο φύλλο κρούστας και κρατώντας ένα μπουκέτο από φρέσκα κρεμμυδάκια και μπόλικα μυρωδικά μεταμορφώθηκε σε μια λαχταριστή κρεμμυδόπιτα, τραγανή, ζουμερή και με μια αδιόρατη, διακριτική γλυκύτητα …



Κρεμμυδόπιτα νηστίσιμη 



ΚΟΜΜΕΝΗ ΚΟΝΤΙΝΟ    


υλικά:
1 κιλό ξερά κρεμμύδια
1/2 κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια
1 λεπτό πράσο χωρίς τα φύλλα
1/2 ματσάκι μαϊντανός
1/2 ματσάκι άνηθος
500 γρ. φύλλο κρούστας






Κόβουμε τα κρεμμύδια και το πράσο σε λεπτές ροδέλες και τα ζεματίζουμε σε λίγο αλατισμένο νερό για 10΄. 

Τα στραγγίζουμε καλά. 

Ζεσταίνουμε λίγο λάδι και τα σωτάρουμε. 

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα μυρωδικά.


ΓΕΜΙΣΗ



Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι και στρώνουμε χιαστί τα μισά φύλλα κρούστας, λαδώνοντας πρώτα το καθένα. 

Απλώνουμε τη γέμιση.


ΣΤΡΩΣΙΜΟ



Καλύπτουμε τη γέμιση με ένα τσαλακωμένο φύλλο, το λαδώνουμε και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντας και τοποθετώντας τα χιαστί. 

Κόβουμε λίγο και γυρίζουμε τις άκρες που περισσεύουν, φτιάχνοντας κρόθο. 


ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ



Χαράζουμε την πίτα, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στους 190 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα περίπου.

Σερβίρουμε.

ΨΗΜΕΝΗ
ΠΙΑΤΟ 




Ο πρίγκιπας Λεμόνης αρρώστησε βαριά
με ίκτερο τον βρήκαν και πόνο στην καρδιά
Τρέχουν οι γεωπόνοι, με φάρμακα πολλά,
τον πρίγκιπα Λεμόνη να κάνουνε καλά.

"Καρότα, υπασπιστές μου, ελάτε να σας πω,
δεν έχω άλλον πόνο, μονάχα αγαπώ.
Την όμορφη Κρεμμύδω αν δεν την παντρευτώ,
μέσ' το λεμονοστύφτη θα πέσω να στυφτώ".






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου