Αμν…ηστία …
Το ξέρω ότι είναι λόγω της ημέρας, Αντωνάκη μου.
Ο αμνός να γίνεται οβελίας και τ' αρνάκι άσπρο και παχύ να αφήνει το χλωρό χορτάρι για τόπο χλοερό. Εμείς που αγαπάμε τόσο τα έθιμα, ας μην το τηρήσουμε αυτό – έστω για μια μέρα, έστω για μια φορά.
Ας αφήσουμε το αρνάκι στο χλωρό χορτάρι. Για όσο το αφήσουν κι οι υπόλοιποι να ζήσει. Κι εμείς να μιμηθούμε τους αρχαίους που αντί για ελάφια θυσιαστήρια πρόσφεραν στην Άρτεμη ομοιώματά τους από ζύμη.
Σαν το ελάφι στη θέση της Ιφιγένειας, σαν το κριάρι στη θέση του Ισαάκ, θα αντικαταστήσουμε το πασχαλινό αρνί μ’ ένα γλυκό αρνάκι από την Κάτω Ιταλία, ένα …
Ανιέλο ντόλτσε
υλικά:
500 γρ. αμύγδαλα
3 κουταλιές ζάχαρη
1 σφηνάκι λικέρ
χυμός πορτοκαλιού
λίγο ανθόνερο
Για τη γέμιση:
3 κουταλιές μαρμελάδα βερύκοκκο
1 κουταλιά πραλίνα φουντουκιού ή σοκολάτα
τριμμένο μπισκότο
Βάζουμε τα αμύγδαλα σε μπωλ και τους ρίχνουμε καυτό νερό, για να μπορέσουμε να τα ξεφλουδίσουμε.
Τα στεγνώνουμε και τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη.
Λίγα-λίγα τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
Ρίχνουμε στο αμύγδαλο το λικέρ, λίγο ανθόνερο και όσον χυμό πορτοκαλιού χρειάζεται για να φτιάξουμε μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη.
Ντύνουμε με μεμβράνη μια φόρμα σε σχήμα αρνιού και φτιάχνουμε μια πρώτη στρώση από αμυγδαλόπαστα.
Απλώνουμε στο κέντρο τη μαρμελάδα, καλύπτουμε με την πραλίνα και τρίβουμε από πάνω λίγο μπισκότο της αρεσκείας μας.
Καλύπτουμε με μία ακόμη στρώση από αμυγδαλόπαστα και διακοσμούμε το αρνάκι και την πιατέλα.