… Ο κύριος με τα σου ήταν το αγαπημένο μας λογοπαίγνιο, παιχνιδιάρικο μάλλον παρά βλάσφημο, όταν κάποιος επισκέπτης μας έφερνε σου. Διότι στη μακρινή εποχή μου ήταν πολύ δημοφιλή τα σου καραμελέ, με την κρέμα και τη σαντιγύ να ξεχειλίζουν και την καραμέλα να τραγανίζει στο δόντι.
Και πάντα στο ζαχαροπλαστείο είχαμε όχι δίλημμα αλλά τρίλημμα. Να προτιμήσουμε σκέτα σου, προφιτερόλ που ήταν δύο σε ένα με σοκολάτα που σε κόλαζε, ή εκλαίρ;
Αν ήμασταν στην Κωνσταντινούπολη, δεν θα είχαμε κανένα δίλημμα: το προφιτερόλ του ζαχαροπλαστείου Inci ήταν και ίσως παραμένει από τα καλύτερα του κόσμου.
Φευ, το Inci πέφτει κομματάκι μακριά κι ούτε βρίσκουμε να φάμε προφιτερόλ από αλλού. Αναγκαστικά θα περιοριστούμε στα χειροποίητα εκλαιράκια μας. Από το ντιπ κι ολότελα …
Εκλαιράκια
υλικά:
130 ml νερό
70 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
Για το γλάσσο:
λίγο γάλα
Βάζουμε τη ζύμη σε κορνέ και κόβουμε κομματάκια όσο το μικρό μας δαχτυλάκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄-25΄περίπου.
Αφού κρυώσουν, ανοίγουμε τα εκλαιράκια από το πλάι και τα γεμίζουμε με κρέμα ζαχαροπλαστικής ή απλώς με άνθος αραβοσίτου βανίλια.
Για να φτιάξουμε το γλάσσο, λυώνουμε σ’ ένα τηγανάκι την κουβερτούρα, προσθέτουμε λίγο γάλα και ανακατεύουμε καλά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου