Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Πατατοσαλάτα …

__ARLE~2

Μανάρι μου τα κάναμε σαλάτα που τραγουδούσε κι η Αρλέτα στο περίπου ψάχνοντας τη Σερενάτα. Η παροιμιώδης έκφραση υποδηλώνει μια αποτυχία. Όπως και η αντίστοιχη ‘έκανα πατάτα’ που πανηγυρικά και ξεκάθαρα ομολογεί κάτι παρόμοιο.
Αν συνδυάσουμε όμως τις δύο φράσεις και αποτυχίες, θα κάνουμε με μεγάλη επιτυχία μια …  

 
Πατατοσαλάτα

ΠΙΑΤΟ 2

   
   
υλικά:
1 κιλό πατάτες
1/2 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
1/2 φλυτζάνι τσαγιού άσπρο κρασί
1/4 φλυτζανιού τσαγιού νερό
4 κουταλιές σούπας μουστάρδα
4 κουταλιές σούπας ξύδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αγγουράκι τουρσί, κάππαρη τουρσί

προαιρετικά:
καρότο τουρσί, ελιές σε ροδέλες






Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα μέχρι να τρυπιούνται με ένα πηρούνι. 

Τις καθαρίζουμε όσο είναι ακόμη πολύ ζεστές, όχι για να νιώσουμε στο πετσί μας και στην κυριολεξία τι σημαίνει καυτή πατάτα, αλλά γιατί μόνο έτσι θα απορροφήσουν το ντρέσσιγκ που δίνει τη νοστιμιά σ’ αυτή την απλούστατη σαλάτα. 

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα τουρσάκια. 

Ανακατεύουμε το λάδι, το κρασί, το ξύδι, το νερό και τη μουστάρδα και περιχύνουμε τη σαλάτα, ανακατεύοντας με προσοχή. 

Αφήνουμε τη σαλάτα να τραβήξει τα υγρά.



ΜΙΓΜΑ
ΕΤΟΙΜΗ 



Προσθέτουμε ελιές σε ροδέλες, ανακατεύουμε απαλά.

Σερβίρουμε γαρνίροντας με ελιές.



ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΚΟΝΤΙΝΟ
ΠΙΑΤΟ

   


   
Οι περισσότεροι έχουν συνηθίσει τις πατατοσαλάτες με μαγιονέζα και βραστά αυγά.
Αυτή η λιτή συνταγή όμως, νόστιμη κι αρωματική λόγω του κρασιού και του ξυδιού, με την ευχάριστη σπιρτάδα που της προσδίδουν το κρεμμύδι, η μουστάρδα και τα τουρσάκια, αναδεικνύει αντί να καλύπτει  τη νοστιμιά της πατάτας και συνοδεύει εξαιρετικά ούζο, τσίπουρο και τα συν αυτοίς μεζεδάκια.
Κάτι ξέρουν τα παλιά γιαννιώτικα τσιπουράδικα που επιμένουν να τη σερβίρουν, αγνοώντας μόδες και νεωτερισμούς.

.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου