Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Γρήγορο κάρρυ με φασόλια και ρύζι ...

 ... Ο βερεσές απόθανε κι ο γιος του πάει στην Πόλη. Εκείνο το ωραίο μαγαζάκι με το σπιτικό φαΐ που σας ταΐζει σα φούρναρης 40 χρόνια τώρα, μεταστρέφεται ελαφρώς και κλίνει προς το «Εἰ τίς οὐ θέλει ἐργάζεσθαι, μηδέ ἐσθιέτω».
Κι εννοώ την εργασία στην κουζίνα, πρώτα μαγειρεύουμε και μετά τρώμε, το γκογκ το πούλησα στον Πύργο του Downton που χρειαζόταν ένα για καβάντζα.
Πάμε με ένα εύκολο λοιπόν, κρεμμύδι, μπόλικα μπαχαρικά, φασόλια και ντομάτα, βρασμένο ρύζι κι έφυγες. Κι έφαγες ήθελα να πω ...


Γρήγορο κάρρυ με φασόλια και ρύζι



υλικά:
1 κρεμμύδι σε φετάκια
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
1 κουτ. τσ. κάρυ
μπαχαρικά κατά βούλησιν (ή περίπου 1/2 κουτ.τσ. το καθένα):
κύμινο, κόλιαντρο, γκάραμ μασάλα
1/2 κουτ. τσ. κουρκουμάς
2 πρέζες τζίντζερ σε σκόνη
προαιρετικά: λίγη σκόνη τσίλι

1 κονσέρβα κόκινα φασόλια (red kidney beans)

200 ml τοματοχυμός
250 ml ζεστό νερό

μαϊντανός ψιλοκομμένος (χώρια τα κοτσάνια από τα φύλλα)

1 μπωλ βρασμένο ρύζι (εδώ μπασμάτι)





Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ηλιέλαιο.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι, αλατίζουμε ελαφρά και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 5΄.





Προσθέτουμε το σκόρδο και τα κοτσάνια του μαϊντανού και σωτάρουμε για άλλα 5΄. 





Ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε να βγάλουν μυρωδιές κι αρώματα, πού να τρέχουμε στο Μαρόκο για μια νύχτα.





Προσθέτουμε τα φασόλια, στραγγισμένα ή με το ζουμί τους, και ανακατεύουμε.





Ρίχνουμε τη ντομάτα (μπορούμε να βάλουμε και περισσότερη, όπως και νερό, ανάλογα με το πόσο κόκκινη και δεμένη θέλουμε τη σάλτσα και αν θα βάλουμε μέσα το ρύζι) .





Ζεστό νερό και αλάτι.

Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 15΄.





Μπορούμε να σερβίρουμε το κάρυ με συνοδευτικό το βρασμένο ρύζι, ή να βάλουμε το ρύζι μέσα στο κάρυ.

Ρίχνουμε το βρασμένο ρύζι και ανακατεύουμε.





Μαγειρεύουμε για άλλα 7΄-10΄.

Ρίχνουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.





Σερβίρουμε.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου