... Ξαναγυρίσαμε, εμείς τουλάχιστον, στην εποχή που βλέπαμε ψάρι αραιά και πού στον τόπο μας που είναι κλειστός. Αραιά παναπεί του Ευαγγελισμού, των Βαΐων και του Σωτήρος και πού παναπεί στο μικρό μπακάλικο της Αβέρωφ που είχε τα πάντα εκτός από το Ζήκο. Κι από ψάρια, εκτός από το γνωστό βακαλέο που φτάνει και για τακούνια, είχε σαρδέλες κονσέρβα - Φλόκος γκντουπ και Σόρις Σόκρα χέι.
Τώρα υπάρχουν τα πάντα από θάλασσες κι ωκεανούς, εκτροφεία και παγετώνες, εκτός από λεφτά για να τα αγοράσουμε. Κι όπως στο καφενείο που πήγαινε ο Κοσμάς ο Σκούταρης έβαζαν για μεζέ μισή σαρδέλα κι ας κράταγε όλο το νησί να, έτσι κι εγώ με μια κονσέρβα σκουμπρί και μια χεριά μακαρόνια θα φτιάξω φαγητό για όλους ...
Σπαγγέτι με σκουμπρί κονσέρβας
υλικά:
180 γρ. μπρόκολο (εδώ κατεψυγμένο)
2 σκελίδες σκόρδο
1 κονσέρβα σκουμπρί σε σάλτσα ντομάτας (180 γρ)
1/2 κουτ. τσ. μπούκοβο καυτερό ή λίγη πάστα τσίλι
150 γρ. σπαγγέτι
ξύσμα και χυμός από μισό λεμόνι
100 γρ. μπαγιάτικο ψωμί
προαιρετικά:
30 γρ. τριμμένη γραβιέρα
Εκτός από την απλή κονσέρβα με σκουμπρί σε σάλτσα ντομάτας, υπάρχει και κονσέρβα με καυτερή σάλτσα τσίλι.
Τρίβουμε το ψωμί στο multi να γίνει χοντρά ψίχουλα.
Ζεσταίνουμε 1-2 κουταλιές λάδι σε τηγανάκι και καβουρντίζουμε τα ψίχουλα να πάρουν χρώμα και να τραγανίσουν (4΄-5΄).
Βγάζουμε τα ψίχουλα σε πιάτο.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το μπρόκολο.
Εγώ χρησιμοποίησα κατεψυγμένο μπρόκολο σε μπουκετάκια που πέρασα από το φούρνο μικροκυμάτων για 4΄-5΄.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία.
Στα τελευταία λεπτά ρίχνουμε και το μπρόκολο.
Κρατάμε ένα ποτήρι από το νερό στο οποίο έβρασαν και τα στραγγίζουμε.
Ζεσταίνουμε δύο κουταλιές λάδι και ρίχνουμε το μπούκοβο/πάστα τσίλι.
Σωτάρουμε ελαφρά να βγάλουν μυρωδιά και ρίχνουμε το σκόρδο και το ξύσμα.
Σωτάρουμε.
Ρίχνουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου.
Μόλις σωταριστούν προσθέτουμε το σκουμπρί μαζί με τη σάλτσα του.
Βάζουμε από το νερό που κρατήσαμε μέχρι τη μέση της κονσέρβας και το ρίχνουμε στο φαγητό.
Μαγειρεύουμε 2-3 λεπτά ανακατεύοντας 1-2 φορές για να σπάσει σε κομμάτια το σκουμπρί.
Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και, αν χρειάζεται, λίγο ακόμη από το νερό που κρατήσαμε.
Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου