Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Λαγάνα χειροποίητη ...

... Δεν είμαι των φρονίμων το παιδί αλλά ο φρόνιμος αυτοπροσώπως. Di persona personalmente. Ο πρινπεινάσωμαγειρεύω με τ' όνομα. Και θα φτιάξω λαγάνα από σήμερα. Για δυό λόγους.
Όχι μόνο επειδή εκτοξεύτηκε μαζί με την τιμή της - μπορείς πια να της βάλεις μια ουρά απ' τα φυλλάδια των σούπερ μάρκετ που αποτελούν σταθερά και μόνιμα αναγνώσματα και να πετάξει ψηλότερα κι απ' το χαρταετό.  Καλό, χρυσό το έθιμο αλλά όχι και 4 ευρώ μισό κιλό ζυμάρι και να μαζεύουμε στο τέλος τα σουσάμια με το δάχτυλο σαν το Λογοθετίδη στη Σάντα Τσικίτα.
Θα τη φτιάξω μόνη μου και από αντίδραση και για να εκτονωθώ, πολλή πίεση, πολλές αναποδιές, θα με κατευνάσει το ζύμωμα κι η μυρωδιά της μαγιάς στο κατά τα άλλα άζυμο ψωμί της ημέρας ...


Λαγάνα χειροποίητη



υλικά:
500 γρ. αλεύρι
(εδώ 300 γρ. 
αλεύρι για ψωμί και 200 γρ. για όλες τις χρήσεις)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8-9 γρ.)
1 κουτ. γλ. αλάτι
1/2 κουτ. ζάχαρη
2 κουταλιές ελαιόλαδο
320-340 γρ. χλιαρό νερό

σουσάμι






Βάζουμε σε μπωλ το νερό, τη μαγιά, το λάδι και τη ζάχαρη.




Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα για 10΄-15΄. 





Σε μεγάλο μπωλ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι. Εγώ τα κοσκίνισα κιόλας, έτσι χωρίς λόγο.





Ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς.





Ανακατεύουμε στην αρχή και στη συνέχεια ζυμώνουμε.





Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και ζυμώνουμε για 5΄ ή και 10΄, όσο αντέχουμε.

Ζυμώνουμε με τις γροθιές και πατώντας με το κάτω μέρος της παλάμης. Στρογγυλεύουμε το ζυμάρι κι ύστερα το ανοίγουμε τα μέσα-έξω και το ξαναζυμώνουμε - έτσι ζυμώνεται και το εσωτερικό μέρος που μετατρέπουμε κάθε τόσο σε εξωτερικό.  





Βάζουμε ξανά τη ζύμη στο μπωλ, αφού λαδώσουμε λίγο τον πυθμένα, και την καλύπτουμε με μεβράνη φαγητού.





Αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 ώρα).





Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και τη ζυμώνουμε λίγο να φύγει ο αέρας.





Βάζουμε τη ζύμη αντικολλητικό χαρτί και της δίνουμε με τα χέρια το σχήμα της λαγάνας, είτε μια μεγάλη ή 2 μικρές.



 


Μεταφέρουμε τη λαγάνα μαζί με το αντικολλητικό χαρτί σε ταψί, τη σκεπάζουμε με πετσέτα φαγητού και την αφήνουμε να ανέβει ξανά σε όγκο (περίπου 30΄-40΄).





Κάνουμε σε όλη την επιφάνειά της δαχτυλιές.





Αλείφουμε τη λαγάνα με νερό ή ζαχαρόνερο και την πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με σουσάμι.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου (εδώ στη λειτουργία του θερμού αέρα), για 20΄-25΄.

Αφήνουμε τη λαγάνα να κρυώσει ελαφρά πάνω σε σχάρα.





Κόψε και μοίρασε στα δύο.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου