Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Μπισκότα με χουρμάδες, μέλι και ταχίνι ...

 ... Αν ο Πανούσης έβλεπε κάγκελα παντού, εγώ βλέπω φοινικέλαιο παντού. Παντού όμως. Και δεν τσιμπάω τα bold δολώματα που γράφουν με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και συνήθως εννοούν ότι υπάρχει και ένα ελάχιστο ποσοστό ελαιολάδου μέσα στον κουβά με το φοινικέλαιο.
Πάντα ανοιχτά πάντα άγρυπνα τα μάτια μου που έχουν δει πολλά σε ετικέτες, με κορυφαία εκείνη που διαφήμιζε περήφανα το χωρίς φοινικέλαιο στη συσκευασία αλλά μια χαρά το περιείχε στα συστατικά.
  Όσο και να προσπαθείς να το αποφύγεις, είναι πλέον παντού. Σε ζύμες, μπισκότα, κέικ, αλείμματα, κουλούρια, μαργαρίνες, μπισκότα, μελομακάρονα και πολυδιαφημισμένους κουραμπιέδες με αγνό βούτυρο αλλά όχι μόνο.
Να το αποφύγουμε αποκλείεται, να το περιορίσουμε μπορούμε. Διαβάζουμε πάντα τα συστατικά και φτιάχνουμε στο σπίτι εύκολα κουλούρια και μπισκότα ...

  

Μπισκότα με χουρμάδες, ταχίνι και μέλι

 

 

 

υλικά:
100 γρ. ταχίνι
2 κουταλιές σούπας νερό
60 ml ηλιέλαιο
45 γρ. μέλι ή σιρόπι
120 γρ. ζάχαρη
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
75 γρ. νιφάδες βρώμης
130 γρ. χουρμάδες
1 κουτ. τσ. μαγειρική σόδα
1/2 κουτ. τσ. αλάτι
2 βανίλιες

 

 

 

 

Βάζουμε σε μπωλ το ταχίνι, το νερό, το ηλιέλαιο, το μέλι και τις βανίλιες και τα ανακατεύουμε.

 

 



 

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και δουλεύουμε με τον αυγοδάρτη να διαλυθεί.

 

 




Βγάζουμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες.





Σε άλλο μπωλ αναμειγνύουμε το αλεύρι, τις νιφάδες βρώμης, τους χουρμάδες που έχουμε κόψει σε κομμάτια, τη σόδα και το αλάτι. 






Ρίχνουμε τα στερεά υλικά στο μείγμα των υγρών, ανακατεύουμε και ζυμώνουμε απαλά.






Χωρίζουμε τη ζύμη σε ισομεγέθη κομμάτια. Η συνταγή προτείνει 12 μεγάλα μπισκότα, εγώ προτιμώ περισσότερα και μικρότερα. 

Φτιάχνουμε μπαλάκια με τη ζύμη, τα αραδιάζουμε σε ταψιά με αντικολλητικό χαρτί και τα πατάμε με την παλάμη μας να απλώσουν. 





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 14΄-16. Θέλουμε να πάρουν χρώμα στις άκρες αλλά να παραμείνουν σχετικά μαλακά στο κέντρο. 





Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν, κατά προτίμηση πάνω σε σχάρα.





Τρατάρουμε.



 











Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Σούπα με μαύρα φασόλια και γλυκοπατάτες ...

 ... Θες που η συνταγή περιγράφεται ως warming and satisfying κι εμείς στους -8 θυμίζουμε το Δρομέα του Βαρώτσου, θες που μας άρεσαν τα μαύρα φασόλια και είπαμε να τα ξαναδοκιμάσουμε, για όποιο λόγο κι αν διαλέξαμε αυτή την κάπως αλλόκοτη για τα ελληνικά δεδομένα σούπα με μαύρα φασόλια και γλυκοπατάτα, κάναμε πάρα πολύ καλά αφού αποδείχτηκε εύκολη, θρεπτική, νοστιμότατη και θερμαντική ...

 

 Σούπα με μαύρα φασόλια και γλυκοπατάτες


 

 

υλικά:
2 κονσέρβες μαύρα φασόλια
2 κουταλιές λάδι
1 μεγάλο άσπρο κρεμμύδι
1 πράσινη πιπεριά
2 σκελίδες σκόρδο
1 καυτερή κόκκινη πιπεριά ή λίγο tabasco chipotle
1-2 γλυκοπατάτες σε κυβάκια (2 κούπες)
1/4 κούπας κινόα (εδώ κεχρί)

μαϊντανός ή κορίανδρος
τριμμένο τυρί (εδώ ξηρή μυζήθρα)

 

 

 

Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα ξεπλένουμε. 

 Πολτοποιούμε τα μισά στο μπλέντερ μαζί με μισή κούπα νερό. 






Καθαρίζουμε τη γλυκοπατάτα και την κόβουμε σε κυβάκια.






Ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε το κρεμμύδι  ψιλοκομμένο και την πιπεριά σε ροδέλες. 

Αλατίζουμε και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 6΄-8΄).

 

 



 

Προσθέτουμε το σκόρδο σε φετάκια και την καυτερή πιπεριά και σωτάρουμε για άλλα 2΄.   

 


 

Ρίχνουμε τη γλυκοπατάτα, τα ολόκληρα και τα πολτοποιημένα φασόλια και 3 κούπες νερό ή ζωμό. 

Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15΄.






 

Ρίχνουμε την κινόα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας πού και πού, μέχρι να μαλακώσει η γλυκοπατάτα και η σούπα να είναι παχύρρευστη (15΄-20΄ ).
Προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.

 






 

Σερβίρουμε, προαιρετικά με λίγο τριμμένο τυρί.