Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Τακίτος με λουκάνικα και αυγά ...

... Ας τα λένε αυτοί breakfast taquitos, εμείς θα τα φάμε για μεσημεριανό. Αυτοί είναι μαθημένοι να τρώνε αχάραγα λουκάνικα, αυγά, τορτίγιες, μπέικον, σάλτσα ντομάτα, αβοκάντο και καμιά φορά και φασόλια, πριν βγούν στις πεδιάδες και τις πάμπας τους κάτω απ' τον καυτό ήλιο κτλ. κτλ.
Εδώ αυτά 
τα κάναμε παλιά, μεταπολεμικά, κι ο τελευταίος που ξέρω να έτρωγε ευχαρίστως φασολάδα το πρωί ήταν ο παππούς μου. Εξάλλου, παρεκτός όταν στοιβάζουν στα πιάτα τους την πυραμίδα του Χέοπα κουρσεύοντας το δωρεάν μπουφέ στη σάλα πρωινού των ξενοδοχείων, δεν ξέρω πολλούς Έλληνες που να τρώνε τόσο χορταστικό πρωινό, για να μην πω ότι ξέρω πολλούς που δεν τρώνε καν πρωινό. Γι' αυτό σου λέω, breakfast taquitos στην απλούστερη εκδοχή τους, αλλά για ένα χορταστικό μεσημεριανό ...


Τακίτος με λουκάνικα και αυγά





υλικά:
4 μέτρια λουκάνικα (εδώ γαλοπούλας)
3 αυγά
200 γρ. έτοιμη σάλτσα ντομάτας
120 γρ. ημίσκληρο τυρί (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
6 μεγάλες τορτίγιες (εδώ ολικής άλεσης)
μαϊντανός ψιλοκομμένος

προαιρετικά: ψιλοτριμμένο ρεγκάτο (εδώ με χαμηλά λιπαρά)




Αν χρησιμοποιήσουμε χωριάτικα λουκάνικα, αφαιρούμε το εξωτερικό περίβλημα και ψιλοκόβουμε το εσωτερικό για να γίνει σαν κιμάς.
Εγώ χρησιμοποίησα λουκάνικα γαλοπούλας τα οποία άλεσα στο multi.




Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε τον κιμά του λουκάνικου για 5΄.





Χτυπάμε τα αυγά με πηρούνι και αλατοπιπερώνουμε.





 Ρίχνουμε τα αυγά στο τηγάνι με τα λουκάνικα.





Ανακατεύουμε γρήγορα για 2΄-3΄ με πηρούνα σιλικόνης, ίσα να σφίξουν τα αυγά και αποσύρουμε από τη φωτιά.





Ρίχνουμε στη γέμιση όσο ημίσκληρο τυρί θέλουμε, τη σάλτσα ντομάτας και μαϊντανό.

Ανακατεύουμε καλά.




Μοιράζουμε τη γέμιση στις 6 τορτίγιες.





Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένο ρεγκάτο.





Τυλίγουμε τις τορτίγιες ρολό.





Τις αραδιάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

Προαιρετικά πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190-200 βαθμούς κελσίου, για 15΄.





Σερβίρουμε αμέσως.














Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Μανιτάρια με oyster sauce …

Ρίψατε τον οβολόν σας εντός του κυτίου, δε γράφουν επάνω τα κουτιά των εράνων; Ε λοιπόν, θα ρίξω κι εγώ τον οβολόν μου εντός του διαδικτύου.
Από τις πολύπλοκες συνταγές περάσαμε στην ευκολία και την ταχύτητα, στα  30λεπτα γεύματα, κι ύστερα στα 15λεπτα κι από κει στις συνταγές με 5 υλικά.
Η δική μου έχει τρία υλικά, αφού είθισται να μην υπολογίζονται τα περιφερειακά - αναλώσιμα. Μπορεί να μην ακούγεται πολύ εντυπωσιακή αλλά είναι εντυπωσιακά νόστιμη ...



Μανιτάρια με oyster sauce







υλικά:
500 γρ. μανιτάρια (εδώ λευκά)
3 κουταλιές ηλιέλαιο ή σησαμέλαιο
3 κουταλιές oyster sauce

2 κοφτά κουτ. γλ. κορν φλάουρ
2 κουταλιές νερό
1 κουταλιά ηλιέλαιο ή σησαμέλαιο





Αφαιρούμε τα ‘ποδαράκια’ των μανιταριών και καθαρίζουμε τα ‘καπέλα’ τους με χαρτί κουζίνας.

Τα κόβουμε σε φέτες.






 
Ζεσταίνουμε καλά σε τηγάνι ή γουώκ το ηλιέλαιο και ρίχνουμε τα μανιτάρια. 

Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 5΄ περίπου, ανακατεύοντας 1-2 φορές.








Προσθέτουμε τη σως, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε άλλα 5΄.








Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο νερό και το προσθέτουμε στα μανιτάρια.

 Θα σφίξει και θα δέσει αμέσως γι’ αυτό ανακατεύουμε διαρκώς ώστε να πάει παντού.









Ρίχνουμε την τελευταία κουταλιά ηλιέλαιο που θα γυαλίσει τα μανιτάρια. 

Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο καβουρντισμένο σουσάμι.








Σερβίρουμε αμέσως.