Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Τάρτα σκεπαστή με κρέμα γιαουρτιού ...

 ... Τα ξέρουμε καλά αυτά τα γιαούρτια κι ας κάνουμε πως τάχατες δεν τα έχουμε ξαναδεί. Εμείς τα αγοράσαμε, με τα ίδια μας τα χέρια τα βάλαμε στο καλάθι του σούπερ-μάρκετ, ανερυθρίαστα υποσχεθήκαμε πως θα τα τρώμε κάθε βράδυ μαζί με ένα τοστάκι, γιατί από δω κι εμπρός θα τρώμε ελαφρά το βράδυ.
Κι αν στο πάρτυ του Κηλαηδόνης " Και περνούσε η ώρα κι ανέβαιναν πολλοί, πιο πολλοί, πιο πολλοί, πιο πολλοί  ", στο ψυγείο μας περνούσαν οι μέρες και  μαζεύονταν πολλά, πιο πολλά, πιο πολλά αφάγωτα γιαούρτια. 
Σ' αλλοτινές μου εποχές θα έφτιαχνα ρεβανί και μια τυρόπιτα με γιουφκά, τώρα που λείπει το φαγανό μου όμως, ποιος θα τα φάει ολόκληρα ταψιά;
Έχω έναν πρόθυμο υποψήφιο βέβαια, πλην κωφεύω επειδεικτικά κι ετοιμάζομαι για μια μικρούλα ...


Τάρτα σκεπαστή με κρέμα γιαουρτιού





υλικά:
Για τη ζύμη:
τα κροκάδια από 2 αυγά
70 γρ. ζάχαρη
80 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
ξύσμα λεμονιού

Για την κρέμα:
τα ασπράδια των 2 αυγών
400 γρ. γιαούρτι (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
80 γρ. ζάχαρη
3 κουταλιές αλεύρι
ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)





Χτυπάμε τα κροκάδια με τη ζάχαρη μέχρι να λυώσει η ζάχαρη (περίπου 5΄).

Προσθέτουμε το βούτυρο λυωμένο και χλιαρό και αρωματίζουμε με το ξύσμα.





Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, ρίχνουμε το μπέικιν και ζυμώνουμε.






Φτιάχνουμε μια μπάλα με τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.

Τα τυλίγουμε με μεμβράνη φαγητού και βάζουμε τη μισή ζύμη στο ψυγείο και την υπόλοιπη στην κατάψυξη για 30΄. 





Για την κρέμα χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια για 4΄-5΄ να φουσκώσουν και ν' αφρατέψουν χωρίς να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.





Ρίχνουμε λίγο-λίγο το γιαούρτι συνεχίζοντας το χτύπημα.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε για 4΄-5΄.

Ρίχνουμε το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.

Αν θέλουμε αρωματίζουμε την κρέμα με λίγο ξύσμα λεμονιού.





Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα ταψάκι με διάμετρο 22 εκ.





Απλώνουμε με το χέρι το κομμάτι ζύμης που βάλαμε στο ψυγείο.

Αδειάζουμε την κρέμα γιαουρτιού.





Τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη, κατευθείαν πάνω από την κρέμα, το κομμάτι ζύμης που βάλαμε στην κατάψυξη. 

Αν δυσκολευόμαστε, την τρίβουμε σε πιάτο προσέχοντας να μην κολλήσουν τα κομμάτια μεταξύ τους.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 35΄-40΄.





Μόλις το γλυκό κρυώσει ελαφρά, το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.





Σερβίρουμε.






























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου