… Αυτά τα τεμπελόπιτες, της ακαμάτρας, της τσαπατσούλας και τα τοιαύτα να τα ξεχάσεις. Επειδή πατσαβουριάζουμε το φύλλο δε θα μας βγει και τ’ όνομα. Τεχνική δηλώνει κι όχι τεμπελιά. Άντε τώρα μην προσβληθούν οι ζαγορίσιες και ψάχνεις μέρος να κρυφτείς …
Πατσαβουρόπιτα με πορτοκάλι
υλικά:
500 γρ. φύλλο κρούστας
1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
Χρησιμοποιώντας το κεσεδάκι ως μεζούρα:
3/4 ηλιέλαιο
1/2 ζάχαρη
1 αυγό
χυμός από 2 πορτοκάλια
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι:
2 κούπες νερό
1,5 κούπα ζάχαρη
χυμός από 1/2 πορτοκάλι
1 κανελόξυλο
Βάζουμε σε μπωλ το γιαούρτι, τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο, το ξύσμα, το μπέικιν, το αυγό και το χυμό πορτοκαλιού.
Χτυπάμε για 5΄ μέχρι να έχουμε μια ρευστή κρέμα.
Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας και το ραντίζουμε με 2-3 κουταλιές κρέμα.
Πιάνοντας το φύλλο από τις άκρες, αρχίζουμε να το σουρώνουμε δημιουργώντας πτυχώσεις.
Βάζουμε το φύλλο σε λαδωμένο στρογγυλό ή παραλληλόγραμμο ταψί και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα.
Περιχύνουμε την πίτα με την κρέμα που έχει περισσέψει και την αφήνουμε για μισή ώρα να τραβήξει και να αφρατέψει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 35-40΄.
10΄ πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας για 3΄-4΄ τα υλικά του μαζί με τη στυμμένη κούπα του μισού πορτοκαλιού.
Σιροπιάζουμε το γλυκό μόλις βγει από το φούρνο, ρίχνοντας πρώτα 1-2 κουτάλες σιρόπι.
Περιμένουμε να απορροφηθεί, ξαναρίχνουμε σιρόπι και χαράζουμε το γλυκό σε κομμάτια για να φτάσει μέχρι κάτω το σιρόπι.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας λίγο-λίγο όλο το σιρόπι.
Αφήνουμε την πίτα να τραβήξει το σιρόπι.
Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.
Χωρίς σαντιγές, παγωτά, μπάι μπάι και ζεστά νερά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου