Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Σπαγγέτι με σάλτσα από ωμές ντομάτες …

… Ωμόν αλλ’ εμόν, είπε ο Αίσωπος  κι εγώ θα πω ότι το πιάτο το σημερινό είναι μεν ωμόν αλλά σόν και δεν είναι κινέζικο.
Απλώς εσύ είσαι ο τυχεράκιας που θα το φάει όλο μόνος του, δεδομένου ότι η κόρη θα προσπεράσει λόγω ελαιών. Και θα χάσει γιατί όσο απλή είναι η ωμή σάλτσα που περιχύνει τα σπαγγέτι, τόσο είναι και νόστιμη …



Σπαγγέτι με σάλτσα από ωμές ντομάτες



IMG_20180922_140900



υλικά:
250 γρ. σπαγγέτι
3 μεγάλες καλογινωμένες ντομάτες (περίπου μισό κιλό)
100 γρ. ελιές θρούμπες ή Καλαμών
1 χούφτα μαύρες σταφίδες
1 μικρή σκελίδα σκόρδο
βασιλικός (ή μαϊντανός)





Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε κυβάκια μέσα σε μεγάλο ανοξείδωτο μπωλ. 

Δε χρειάζεται να τις ξεφλουδίσουμε, εκτός αν είναι ενοχλητικά χοντρόφλουδες. 

Τις αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τις ελιές σε ροδέλες, τις σταφίδες, το σκόρδο και όσο λάδι θέλουμε.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε την ωμή σάλτσα από μισή ώρα έως μισή μέρα.



IMG_20180922_124343IMG_20180922_125649IMG_20180922_125758



Βράζουμε τα σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. 

Κατά τη διάρκεια του βρασίματος μπορούμε να στερεώσουμε πάνω στην κατσαρόλα το μπωλ με τη σάλτσα ώστε να πάρει θερμοκρασία.

Στραγγίζουμε τα σπαγγέτι και τα ρίχνουμε στο μπωλ με τη σάλτσα. 

Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 5΄ τα ζεστά ζυμαρικά μέσα στη σάλτσα.



IMG_20180922_140101IMG_20180922_140230IMG_20180922_140234




Σερβίρουμε με φυλλαράκια βασιλικού.




IMG_20180922_140839

IMG_20180922_140854

IMG_20180922_140849

IMG_20180922_140918

IMG_20180922_140909






Τα ζυμαρικά με την ωμή σάλτσα ντομάτας τα απολαμβάνει στο ‘Σκύλο από τερρακότα’ ο Επιθεωρήτης Μονταλμπάνο, όχι καθισμένος ως συνήθως στη βεράντα του σπιτιού του και αγναντεύοντας τη θάλασσα μπροστά του, αλλά στην κουζίνα.
Είναι ένα κλασσικό -και μεγαλοφυές- πιάτο της σικελικής μαγειρικής που τρώγεται ζεστό, χλιαρό αλλά και κρύο.

“… Μέσα στο ψυγείο βρήκε κρύα μακαρόνια με ντομάτα, βασιλικό, σταφίδες και μαύρες ελιές με μια μυρωδιά που ανάσταινε και νεκρούς … Πήρε το φαγητό του, ένα μπουκάλι κρασί και ψωμί και κάθισε στο τραπέζι. Του άρεσε να τρώει μόνος του, να γεύεται τις μπουκιές σιωπηλά …”






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου