… Ουδείς αναντικατάστατος και φυσικά ούτε και η ρικότα. Είναι μια ιταλική αλμυρή τάρτα που έχω στο μάτι εδώ και καιρό, χάρμα ιδέσθαι. Με τοματίνια κάθε είδους και χρώματος - μικρά, πομοντόρια, βελανίδι ή τσαμπί, κόκκινα, κίτρινα, μαύρα και πορτοκαλί. Χάρμα οφθαλμών και σίγουρα και γλώττας, αρκεί να βρω τα υλικά. Κι ευτυχώς από τοματίνια πια πάμε καλά. Ελληνικά και εισαγωγής σε προσιτές τιμές και σε όλα τα καλά σούπερ μάρκετ, που έλεγαν κι οι παλιές διαφημίσεις.
Έλα όμως που την πάτησα με τη ρικότα. Του πουλιού το γάλα στέρεψε τελευταία, οι ιταλικές εβδομάδες παρήλθαν κι έμεινα με τον καημό.
Το ξέρω ότι ο συνηθέστερος αντικαταστάτης της ρικότας είναι ο ανθότυρος, παρόλα αυτά είναι δυο τυριά με εντελώς διαφορετική υφή και το αποτέλεσμα όσες φορές επιστράτευσα τον αντ’ αυτής απείχε αρκετά.
Ας αυτοσχεδιάσουμε λοιπόν.
Έτσι κι αλλιώς ποιος θα μας δει …
Τάρτα με ζύμη γραβιέρας και χρωματιστά τοματίνια
υλικά:
Για τη ζύμη:
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ. ψιλοτριμμένη γραβιέρα (ή παρμεζάνα ή ρεγκάτο)
150 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη)
1 αυγό
1-2 κουταλιές γάλα
500 γρ. ανάμεικτα πολύχρωμα τοματίνια
500 γρ. ρικότα
(ή 250 γρ. τυρί κρέμα και 250 γρ. κατίκι
ή 300 γρ. τυρί κρέμα και 200 γρ. κατίκι)
λίγα φυλλαράκια μαϊντανού
ξύδι
Ρίχνουμε τη γραβιέρα στο αλεύρι και ανακατεύουμε με κουτάλι.
Κόβουμε το βούτυρο, που πρέπει να είναι κρύο, σε κυβάκια και το προσθέτουμε στο αλεύρι.
Δουλεύουμε με τις άκρες των δαχτύλων, γρήγορα για να μη ζεσταθεί το βούτυρο, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα.
Ρίχνουμε το αυγό και 1 κουταλιά γάλα και ζυμώνουμε.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμη.
Φτιάχνουμε με τη ζύμη μια μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη φαγητού και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄.
Λαδώνουμε μια ταρτιέρα με διάμετρο 32 εκ., ει δυνατόν και με αποσπώμενο πάτο.
Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη και τη στρώνουμε στην ταρτιέρα, σηκώνοντας τις άκρες και πιέζοντάς τες στις εσοχές για να πάρει η τάρτα το χαρακτηριστικό κυματιστό σχήμα της.
Τρυπάμε πολλές φορές με πηρούνι, στρώνουμε μια λαδόκολλα πάνω στη ζύμη και γεμίζουμε τη φόρμα με παλιά όσπρια για να μη φουσκώσει η βάση στο ψήσιμο.
Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 15΄.
Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τα όσπρια και ψήνουμε για άλλα 10΄.
Ξεφουρνίζουμε, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει.
Πλένουμε τα τοματίνια, τα κόβουμε σε φέτες και τα νοστιμίζουμε με αλάτι, λάδι και λίγο ξύδι.
Αν χρησιμοποιήσουμε ρικότα, την αφήνουμε πρώτα να στραγγίξει για λίγο σε ψιλό σουρωτήρι.
Αν συνδυάσουμε τα δύο άλλα τυριά, τα δουλεύουμε με πηρούνι να μαλακώσουν δοκιμάζοντας αν θέλουμε ίση ποσότητα και των δύο ή αν προτιμάμε περισσότερο τυρί κρέμα, μιας και το κατίκι έχει πιο έντονη γεύση.
Βάζουμε την τάρτα σε πιατέλα ή πάνω σε ξύλο και τη γεμίζουμε με το τυρί.
Σκορπίζουμε από πάνω τα τοματίνια, αφήνοντας τα να πέσουν τυχαία και να συνδυαστούν όπως εκείνα προτιμούν.
Τρίβουμε λίγο πιπέρι από πάνω και στολίζουμε με φυλλαράκια μαϊντανού.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου