Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Κολομβιανά ψωμάκια χωρίς γλουτένη …

… Τιμή και δόξα στο Χριστόφορο Κολόμβο, που τον λέγαν Cristóbal Colón και που ανακάλυψε την Κολομβία, διότι από την Αμερική χαΐρι δεν είδα. Ενώ από την Κολομβία είδα εκεί που δεν το περίμενα. Μόλις χτες ανακάλυψα - να, το λέω κι ανατριχιάζω - ότι στην Κολομβία που ήξερα μόνο για τα καρτέλ της φτιάχνουν ένα μικρό απίθανο ψωμάκι.
Γίνεται από αλεύρι ταπιόκας και τυρί, είναι από τη φύση του χωρίς γλουτένη και το λένε Pan de bono. Κι έγινε στο σπίτι παντεμπόνιο. Μείγματα βγήκαν απ’ τα ντουλάπια, τυριά απ’ τα ψυγεία, δοκιμαστικοί σωλήνες απ’ τα εργαστήρια και κουζινομηχανές απ’ τα πατάρια.
Δείχνει και είναι πανεύκολο, αρκεί να βρεις τα υλικά. Αλεύρι ταπιόκας δε βρήκα, υπάρχει όμως το απλό αλεύρι χωρίς γλουτένη που το περιέχει μαζί με άλλα άμυλα.
Το δεύτερο συστατικό ήταν το masa harina corn flour, προψημμένο ψιλό λευκό καλαμποκάλευρο το οποίο επίσης δεν διέθετα. Μετά από ψάξιμο και σκέψη αποφάσισα να πειραματιστώ με πολέντα αλεσμένη όσο πιο ψιλή γίνεται στο multi κι αν αποτύχω να βάλω απλώς κορν φλάουρ το οποίο όμως δεν είναι προψημμένο. Ανέλπιστα βρήκα στο Σκλαβενίτη masa harina corn flour και γλύτωσα τα πειράματα.
Το τρίτο υλικό ήταν το queso fresco, ένα φρέσκο λευκό τυρί το οποίο πολλοί συνδύαζαν και με φέτα. Το αντικατέστησα με φρέσκια μοτσαρέλα σε μία εκδοχή και με μείγμα φρέσκιας μοτσαρέλας και cottage cheese σε μια δεύτερη, καθώς αποφεύγω τη φέτα λόγω αλατιού.
Έχοντας αυτά κατά νου ετόλμησα. Και ανταμείφθηκα.
Ιδού λοιπόν το μικρό, θαυματουργό και σωτήριο για τους απανταχού δυσανεκτικούς …



Pan de bono

Κολομβιανά ψωμάκια χωρίς γλουτένη



IMG_20180823_135550



υλικά:
227 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα ή
127 γρ. (συνήθως 1 μπάλα)  φρέσκια μοτσαρέλα
και 100 γρ. τυρί κότατζ
80 γρ. αλεύρι ταπιόκας ή απλό αλεύρι χωρίς γλουτένη
44 γρ. masa harina corn flour
1/4 κουτ. τσ. αλάτι (ή και καθόλου)
1 αυγό

προαιρετικά: βούτυρο ή μαργαρίνη






Βάζουμε στην κουζινομηχανή, στην οποία έχουμε βάλει το εξάρτημα με τα μαχαίρια, ή σε μεγάλο multi, τα τυριά που επιλέξαμε και τα οποία έχουμε πρώτα τρίψει. 

Ανοιγοκλείνουμε το διακόπτη 3-4 φορές μέχρι τα τυριά να κοπούν και να αναμειχθούν.



IMG_20180823_120902IMG_20180823_120912IMG_20180823_121038



Προσθέτουμε το αλεύρι, τη masa harina και αλάτι αν βάλουμε και ανοίγουμε τη μηχανή μέχρι να αναμειχθούν.



IMG_20180823_121046

IMG_20180823_121145



Με τη μηχανή σε λειτουργία προσθέτουμε το αυγό. 

Πολύ γρήγορα τα υλικά όλα θα ενωθούν και θα σχηματίσουν μια ενιαία μάζα.



IMG_20180823_122817IMG_20180823_122826IMG_20180823_122839



Κλείνουμε τη μηχανή, βγάζουμε το ζυμάρι και σχηματίζουμε μια μπάλα.

 Αν κολλάει στα χέρια μας, κάτι που εξαρτάται από το τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε, τη βάζουμε για 30΄ στο ψυγείο τυλιγμένη με μεμβράνη φαγητού.



IMG_20180823_121415IMG_20180823_122852



Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ή 10 ίσα μέρη και σχηματίζουμε είτε στρογγυλά μπαλάκια είτε μικρές θηλιές. 

Πλάθουμε δηλαδή με τη ζύμη ένα χοντρό κορδόνι και ενώνουμε τις δύο άκρες του, αν θέλουμε να κρατήσουμε το σχήμα που δίνουν στα ψωμάκια στη γενέτειρά τους.



IMG_20180823_123723IMG_20180823_123727IMG_20180823_123731



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 15΄. 

Μπορούμε να αλείψουμε τα ψωμάκια με λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη για περισσότερο χρώμα και γεύση.

 Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10΄ περίπου, ή μέχρι τα ψωμάκια να σκάσουν και να πάρουν χρώμα.



IMG_20180823_131201IMG_20180823_131305IMG_20180823_131330IMG_20180823_133508



Αφήνουμε τα ψωμάκια να κρυώσουν ελαφρά μέχρι να ακονίσουμε τα δόντια μας και χυμάμε ασυγκράτητοι.



IMG_20180823_135556IMG_20180823_135544IMG_20180823_135601IMG_20180823_135611IMG_20180823_135659



Μπορούμε ακόμη να τα ανοίξουμε και να φτιάξουμε μικρές απολαυστικές μπουκιές με τυρί και αυγό ξαναβρίσκοντας ξεχασμένες απολαύσεις.

            

IMG_20180823_135927IMG_20180823_141024







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου