Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

Κοκκόρι με χυλοπίτες στο φούρνο …

… Η κλοπή τιμωρείται και πολύ καλά κάνει κυρ’ αστυνόμε μου. Δεν θα το κάνουμε εδώ μέσα Αμέρικαν μπαρ. Αλλά νά ’μαστε και λογικοί. Να κλέψω το πετράδι του στέμματος ως άλλος Μοριάρτι, να κλέψω τη Μόνα Λίζα απ’ το Λούβρο, να κλέψω έστω μια τράπεζα, να με κλείσεις δέκα χρόνια στο Γεντί Κουλέ να μάθω να φέρομαι. Ούτε αχ δε θα πω. Τσιμουδιά δε θα βγάλω.
Αλλά εγώ ο δόλιος τι έκλεψα;
Λίγο ήλιο και λίγη θάλασσα έκλεψα, να χορτάσω την πείνα μου ως άλλος Γιάννης Αγιάννης. Κι ακολούθησα και το εγχειρίδιο κατά γράμμα. Με την καπελαδούρα μου την τεράστια μέχρι τ’ αυτιά, με τη μούρη μου παστωμένη τρία χέρια αντηλιακό, με όλα τα σημεία του σώματος καλυμμένα με ανοιχτόχρωμο ύφασμα, με όλους δηλαδή τους κανόνες της ηλιοκλεπτικής.
Κι έρχεσαι εσύ, κακιασμένε Ιαβέρη, να με συλλήψεις. Και να με δικάσεις και να με καταδικάσεις. Σε υψηλά δέκατα καθ’ όλην την εβδομάδα. Σε εκτεταμένον εξάνθημα εις όλο το σώμα. Σε ακαμψία αυχένος και τρομακτικούς ιλίγγους. Σε κατ’ οίκον περιορισμό και στέρηση εξόδου - ου μην αλλά και προαυλισμού. Δεν ερωτώ γιατί.
Έκλεψα εν γνώσει των συνεπειών του Νόμου. Αλλά νισάφι πια.
Κυρ’ αστυνόμε μη βαράς. Δεν είμαι καν κλεφτοκοτάς …




Κοκκόρι με χυλοπίτες στο φούρνο



IMG_20180815_134014


υλικά:
μισό κοκκόρι (περίπου 1.200 γρ.)
2 κρεμμύδια
μισό ποτηράκι κόκκινο κρασί
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
1 κουταλιά πελτές ντομάτας
1.200-1.500 ml ζωμός ή ζεστό νερό

προαιρετικά: μπαχάρι, κανέλλα, γαρύφαλλο

500 γρ. χυλοπίτες (μακριές, παραδοσιακές)

γραβιέρα ή ημίσκληρο τυρί ή ξηρή μυζήθρα






Το μισό κοκκόρι είναι αρκετό σε αναλογίες και ποσότητα μαζί με τις χυλοπίτες για το μεγάλο ταψί του φούρνου. 

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας το χωρίσει στη μέση ή να το κόψει σε μερίδες. 

Εγώ προτιμώ να το βάζω κομμένο στη μέση κατά μήκος. Είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο και ούτως ή άλλως με το σιγανό μαγείρεμα πέφτει από το κόκκαλο και χωρίζεται αυτοβούλως σε κομμάτια.



IMG_20180815_083512

IMG_20180815_083504



Ζεσταίνουμε σε μεγάλη κατσαρόλα 3 κουταλιές λάδι. 

Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και μόλις ζεσταθεί το λάδι το βάζουμε στην κατσαρόλα. 

Στην αρχή χρειάζεται μέτρια προς δυνατή φωτιά για να πάρει χρώμα (το μάτι στην 4η από τις 6 θέσεις). 

Μόλις πάρει χρώμα από τη μία μεριά το γυρνάμε από την άλλη. 

Αφήνουμε για 5΄ από κάθε πλευρά κι ύστερα κάνουμε το ίδιο άλλη μια φορά.

 Καλό θα είναι να μας ‘αρπάξει’ και λίγο και να κολλήσουν μικρά κομματάκια στον πάτο της κατσαρόλας. 

Θα τα ξύσουμε μόλις ρίξουμε το κρασί και θα έχουμε εντονότερη γεύση και νοστιμιά.



IMG_20180815_083632IMG_20180815_084007



Ρίχνουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα και συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι να πάρουν χρώμα και τα κρεμμύδια (περίπου 10΄).



IMG_20180815_085540IMG_20180815_090014IMG_20180815_090054



Σβήνουμε με το κρασί και ξύνουμε τον πάτο της κατσαρόλας να ξεκολλήσουμε τις ‘τσιγαρίδες’. 

Περιμένουμε 3΄-4΄ να εξατμιστεί και ρίχνουμε τη ντομάτα κονκασέ.



IMG_20180815_090408IMG_20180815_091238



Βάζουμε τον πελτέ στην άδεια κονσέρβα και προσθέτουμε ζωμό ή ζεστό νερό μέχρι τη μέση. 

Διαλύουμε καλά τον πελτέ και τον προσθέτουμε στο φαγητό.

 Ρίχνουμε και τον υπόλοιπο ζωμό (ή νερό) φροντίζοντας να σκεπαστεί καλά το κρέας. 

Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε αν θέλουμε μπαχάρι, κανέλλα και/ή γαρύφαλλο.

Καπακώνουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το κοκκόρι για μιάμιση ώρα (στη θέση 2 από τις 6 του ματιού).



IMG_20180815_091802IMG_20180815_113611



Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς κελσίου. 

Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα σε πιάτο.



IMG_20180815_124433IMG_20180815_124427IMG_20180815_124445



Αδειάζουμε προσεκτικά τη σάλτσα στο μεγάλο ταψί του φούρνου και ρίχνουμε τις χυλοπίτες. 

Ανακατεύουμε προσεκτικά.



IMG_20180815_124403IMG_20180815_130704IMG_20180815_130735


Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και  το αφήνουμε για 15΄-17΄ (ή για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία) από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει ξανά η σάλτσα. 

Ανακατεύουμε μία φορά τις χυλοπίτες στα μισά περίπου.



IMG_20180815_132142IMG_20180815_132719



Τραβάμε το ταψί έξω και μοιράζουμε τα κομμάτια του κόκκορα ανάμεσα στις χυλοπίτες

Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ή ζωμό ακόμη γιατί οι χυλοπίτες τραβάνε όλα τα υγρά κάθως κρυώνουν και δε θέλουμε να στεγνώσει το φαγητό.



IMG_20180815_132937IMG_20180815_132934



Αν μας αρέσει το λυωμένο τυρί σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια του φαγητού τριμμένη γραβιέρα ή ημίσκληρο τυρί. 

Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο, γυρίζουμε στη λειτουργία του ζεστού αέρα ή του γκριλ και αφήνουμε μέχρι να λυώσει το τυρί και να ξεροψηθεί η πέτσα του κόκκορα.



IMG_20180815_133933IMG_20180815_133919IMG_20180815_133923IMG_20180815_133916IMG_20180815_133927



Σερβίρουμε σε πιάτα.

Ή, όπως κάναμε στην Ήπειρο, όλο με το τεψί.

Αν δε βάλαμε τυρί στο ψήσιμο, πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με ξηρή μυζήθρα.



IMG_20180815_133953IMG_20180815_133936IMG_20180815_134023IMG_20180815_134029IMG_20180815_134032








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου