… Η κλοπή τιμωρείται και πολύ καλά κάνει κυρ’ αστυνόμε μου. Δεν θα το κάνουμε εδώ μέσα Αμέρικαν μπαρ. Αλλά νά ’μαστε και λογικοί. Να κλέψω το πετράδι του στέμματος ως άλλος Μοριάρτι, να κλέψω τη Μόνα Λίζα απ’ το Λούβρο, να κλέψω έστω μια τράπεζα, να με κλείσεις δέκα χρόνια στο Γεντί Κουλέ να μάθω να φέρομαι. Ούτε αχ δε θα πω. Τσιμουδιά δε θα βγάλω.
Αλλά εγώ ο δόλιος τι έκλεψα;
Λίγο ήλιο και λίγη θάλασσα έκλεψα, να χορτάσω την πείνα μου ως άλλος Γιάννης Αγιάννης. Κι ακολούθησα και το εγχειρίδιο κατά γράμμα. Με την καπελαδούρα μου την τεράστια μέχρι τ’ αυτιά, με τη μούρη μου παστωμένη τρία χέρια αντηλιακό, με όλα τα σημεία του σώματος καλυμμένα με ανοιχτόχρωμο ύφασμα, με όλους δηλαδή τους κανόνες της ηλιοκλεπτικής.
Κι έρχεσαι εσύ, κακιασμένε Ιαβέρη, να με συλλήψεις. Και να με δικάσεις και να με καταδικάσεις. Σε υψηλά δέκατα καθ’ όλην την εβδομάδα. Σε εκτεταμένον εξάνθημα εις όλο το σώμα. Σε ακαμψία αυχένος και τρομακτικούς ιλίγγους. Σε κατ’ οίκον περιορισμό και στέρηση εξόδου - ου μην αλλά και προαυλισμού. Δεν ερωτώ γιατί. Έκλεψα εν γνώσει των συνεπειών του Νόμου. Αλλά νισάφι πια.
Κυρ’ αστυνόμε μη βαράς. Δεν είμαι καν κλεφτοκοτάς …
Κοκκόρι με χυλοπίτες στο φούρνο
υλικά:
μισό κοκκόρι (περίπου 1.200 γρ.)
2 κρεμμύδια
μισό ποτηράκι κόκκινο κρασί
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
1 κουταλιά πελτές ντομάτας
1.200-1.500 ml ζωμός ή ζεστό νερό
προαιρετικά: μπαχάρι, κανέλλα, γαρύφαλλο
500 γρ. χυλοπίτες (μακριές, παραδοσιακές)
γραβιέρα ή ημίσκληρο τυρί ή ξηρή μυζήθρα
Το μισό κοκκόρι είναι αρκετό σε αναλογίες και ποσότητα μαζί με τις χυλοπίτες για το μεγάλο ταψί του φούρνου.
Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας το χωρίσει στη μέση ή να το κόψει σε μερίδες.
Εγώ προτιμώ να το βάζω κομμένο στη μέση κατά μήκος. Είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο και ούτως ή άλλως με το σιγανό μαγείρεμα πέφτει από το κόκκαλο και χωρίζεται αυτοβούλως σε κομμάτια.
Ζεσταίνουμε σε μεγάλη κατσαρόλα 3 κουταλιές λάδι.
Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και μόλις ζεσταθεί το λάδι το βάζουμε στην κατσαρόλα.
Στην αρχή χρειάζεται μέτρια προς δυνατή φωτιά για να πάρει χρώμα (το μάτι στην 4η από τις 6 θέσεις).
Μόλις πάρει χρώμα από τη μία μεριά το γυρνάμε από την άλλη.
Αφήνουμε για 5΄ από κάθε πλευρά κι ύστερα κάνουμε το ίδιο άλλη μια φορά.
Καλό θα είναι να μας ‘αρπάξει’ και λίγο και να κολλήσουν μικρά κομματάκια στον πάτο της κατσαρόλας.
Θα τα ξύσουμε μόλις ρίξουμε το κρασί και θα έχουμε εντονότερη γεύση και νοστιμιά.
Ρίχνουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα και συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι να πάρουν χρώμα και τα κρεμμύδια (περίπου 10΄).
Σβήνουμε με το κρασί και ξύνουμε τον πάτο της κατσαρόλας να ξεκολλήσουμε τις ‘τσιγαρίδες’.
Περιμένουμε 3΄-4΄ να εξατμιστεί και ρίχνουμε τη ντομάτα κονκασέ.
Βάζουμε τον πελτέ στην άδεια κονσέρβα και προσθέτουμε ζωμό ή ζεστό νερό μέχρι τη μέση.
Διαλύουμε καλά τον πελτέ και τον προσθέτουμε στο φαγητό.
Ρίχνουμε και τον υπόλοιπο ζωμό (ή νερό) φροντίζοντας να σκεπαστεί καλά το κρέας.
Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε αν θέλουμε μπαχάρι, κανέλλα και/ή γαρύφαλλο.
Καπακώνουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το κοκκόρι για μιάμιση ώρα (στη θέση 2 από τις 6 του ματιού).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς κελσίου.
Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα σε πιάτο.
Αδειάζουμε προσεκτικά τη σάλτσα στο μεγάλο ταψί του φούρνου και ρίχνουμε τις χυλοπίτες.
Ανακατεύουμε προσεκτικά.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και το αφήνουμε για 15΄-17΄ (ή για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία) από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει ξανά η σάλτσα.
Ανακατεύουμε μία φορά τις χυλοπίτες στα μισά περίπου.
Τραβάμε το ταψί έξω και μοιράζουμε τα κομμάτια του κόκκορα ανάμεσα στις χυλοπίτες.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ή ζωμό ακόμη γιατί οι χυλοπίτες τραβάνε όλα τα υγρά κάθως κρυώνουν και δε θέλουμε να στεγνώσει το φαγητό.
Αν μας αρέσει το λυωμένο τυρί σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια του φαγητού τριμμένη γραβιέρα ή ημίσκληρο τυρί.
Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο, γυρίζουμε στη λειτουργία του ζεστού αέρα ή του γκριλ και αφήνουμε μέχρι να λυώσει το τυρί και να ξεροψηθεί η πέτσα του κόκκορα.
Σερβίρουμε σε πιάτα.
Ή, όπως κάναμε στην Ήπειρο, όλο με το τεψί.
Αν δε βάλαμε τυρί στο ψήσιμο, πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με ξηρή μυζήθρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου