Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Σεκέρ παρέ …

… Σπάνιο το όνομα, σπάνιο και το παιδί. Έτσι πάνε αυτά. Η τόσο ξεχωριστή και ιδαίτερη κόρη μου δε θα μπορούσε να φέρει ένα κοινό και συνηθισμένο όνομα. Ήτανε όραμα κι έγινε πράξη, ακόμη κι αν χρειάστηκε να πολεμήσω πολύ γι’ αυτό με σόγια, συμβάσεις και κανόνες.
Ο επιμένων νικά κι ο πεισματάρης επίσης κι έτσι κανείς δε θα χρειαστεί οιονδήποτε κτητικό ή άλλον προσδιορισμό για να αναφερθεί στην κόρη μου, μια και μέχρι στιγμής δεν έχουμε συναντήσει άλλη με το ίδιο όνομα κι ελπίζουμε να συνεχίσουμε έτσι.
Ποια Μαρία, η Ελένη τίνος, η Κατίνα η μικρή ή  η Κατίνα η μεγάλη - όλα τα παρόμοια διευκρινιστικά περιττεύουν στην περίπτωσή μας.
Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, ξεχωριστός και ιδιαίτερος. Συμφωνώ απολύτως.
Όλοι είμαστε ιδιαίτεροι αλλά το βλαστάρι μου είναι ιδιαίτατον.
Για το γλυκό μου μανταρίνι λοιπόν, το αγαπημένο της γλυκό …


Σεκέρ παρέ



IMG_20180618_131128



υλικά:

250 γρ. φαρίνα που φουσκώνει (κόκκινη)
75 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
75 γρ. ζάχαρη άχνη
125 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
2 αυγά

Για το σιρόπι:
2 ποτήρια ζάχαρη
2 & 1/4 ποτήρια νερό
χυμός λεμονιού






Αφήνουμε τη μαργαρίνη να μαλακώσει καλά σε θερμοκρασία δωματίου και τη χτυπάμε με τη ζάχαρη άχνη για 3΄-4΄.



IMG_20180618_092202
IMG_20180618_092429



Ρίχνουμε το ένα αυγό και χτυπάμε να ενσωματωθεί στο μείγμα.

 Σε μπωλ χτυπάμε ελαφρά με πηρούνι το άλλο αυγό. 

Προσθέτουμε το μισό στο μείγμα της μαργαρίνης και κρατάμε το υπόλοιπο για την επάλειψη των γλυκών. 

Τελευταία ρίχνουμε τη φαρίνα και το σιμιγδάλι.



IMG_20180618_092643
IMG_20180618_093049

IMG_20180618_093303



Κλείνουμε το μίξερ και ζυμώνουμε λίγο με το χέρι, μέχρι να έχουμε μια μαλακή, λεία ζύμη.

Χωρίζουμε τη ζύμη πρόχειρα σε ισομεγέθη κομμάτια (βγαίνουν περίπου 20 κομμάτια).



IMG_20180618_093710
IMG_20180618_094025



Πλάθουμε τη ζύμη σε στρογγυλά μπαλάκια, τα πιέζουμε ελαφρά ανάμεσα στις παλάμες μας και τα βάζουμε σε αντικολλητικό ταψί, αφήνοντας λίγο κενό ανάμεσά τους.



IMG_20180618_094142
IMG_20180618_094745
IMG_20180618_094756



Αλείφουμε τα γλυκά με το αυγό που κρατήσαμε και χαράζουμε την επιφάνειά τους χιαστί με πηρουνάκι, δημιουργώντας τα χαρακτηριστικά σχέδια που έχουν τα σεκέρ παρέ.



IMG_20180618_095148

IMG_20180618_095251
IMG_20180618_095323



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 20΄-25΄. 

Ξεφουρνίζουμε και ετοιμάζουμε το σιρόπι.



IMG_20180618_101825
IMG_20180618_101832IMG_20180618_101839
IMG_20180618_101844



Βράζουμε για 4΄-5΄ το νερό με τη ζάχαρη και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.

Σιροπιάζουμε τα σεκέρ παρέ χλιαρά ρίχνοντας υπομονετικά κουταλιά-κουταλιά το σιρόπι σε κάθε γλυκό και κάνοντας τον ίδιο κύκλο μέχρι να τελειώσει το σιρόπι.



IMG_20180618_102715
IMG_20180618_102730IMG_20180618_131042




Αφήνουμε τα σεκέρ παρέ να κρυώσουν και να τραβήξουν το σιρόπι τους. 

Τρώγονται σκέτα ή με λίγο αμύγδαλο φιλέ.




IMG_20180618_131042a
IMG_20180618_131105
IMG_20180618_131058IMG_20180618_131111IMG_20180618_131119









1 σχόλιο: