… Ληγμένα παίρνεις; Μη βιαστείς να θυμώσεις ούτε να αρνηθείς μετά βδελυγμίας. Υποθέτω ότι λίγο-πολύ όλοι παίρνουμε ληγμένα. Εγώ πάντως παίρνω και δεν ντρέπομαι και καθόλου.
Αν μπορώ να αγοράσω κάτι στο 1/3 ή στο μισό της τιμής του γιατί να μην το κάνω; Μήπως μου περισσεύουν; Αντιθέτως, έτσι θα μου περισσέψουν. Με τη γνωστή και δοκιμασμένη μέθοδο του φασούλι-το-φασούλι.
Με έναν ενδελεχή έλεγχο της ποιότητας του προϊόντος από το έμπειρο μάτι μας, συχνά και τη μύτη μας, επωφελούμαστε πολλαπλώς. Κι εμείς κι η τσέπη μας και το περιβάλλον.
Το σημερινό μπανανόψωμο απαιτεί ληγμένες μπανάνες. Όσο πιο μαύρες κι έρημες, τόσο το καλύτερο σου λέει η συνταγή. Αν έχουν φτάσει δε στο σημείο να θυμίζουν ρευστό σιρόπι, είμαστε πανευτυχείς κι ένα βήμα πριν τη ζαχαροπλαστική νιρβάνα …
Μπανανόψωμο με παραγινωμένες μπανάνες
υλικά:
113 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
1 κούπα ζάχαρη
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. τσαγιού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. τσαγιού σόδα μαγειρική
1/4 κουτ. τσαγιού αλάτι
κανέλλα, κάρδαμο
3 παραγινωμένες μπανάνες (1,5 κούπα)
2 μεγάλα αυγά
1/2 κούπα ξυνόγαλα
2 βανίλιες
1/2 κούπα σταγόνες σοκολάτας
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ.
Αναμειγνύουμε σε μπωλ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μπέικιν, τη σόδα και τα μπαχαρικά.
Σε άλλο μπωλ δουλεύουμε με τον αυγοδάρτη το βούτυρο, τα αυγά, τις μπανάνες πολτοποιημένες, το ξυνόγαλα και τις βανίλιες.
Ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο των στερεών υλικών και ρίχνουμε τα υγρά υλικά.
Ανακατεύουμε απαλά ίσα να αναμειχθούν και ρίχνουμε τις σταγόνες σοκολάτας.
Ανακατεύουμε ξανά απαλά και μέχρι να διαμοιραστεί ομοιόμορφα η σοκολάτα στο μείγμα.
Αδειάζουμε τη ζύμη στη φόρμα του κέικ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 50΄-60΄.
Δοκιμάζουμε αν βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που βάζουμε στο κέντρο του κέικ και ξεφουρνίζουμε.
Αφήνουμε το μπανανόψωμο να κρυώσει ελαφρά μέσα στη φόρμα του, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
Σερβίρουμε κόβοντας χορταστικές φέτες αφού πασπαλίσουμε, αν θέλουμε πιο όμορφο αποτέλεσμα, με λίγη ζάχαρη άχνη.
Σύμφωνα με τη συνταγή, αν μας περισσεύουν υπερώριμες μπανάνες μπορούμε να τις καταψύξουμε ολόκληρες και με τη φλούδα. Τις ξεπαγώνουμε και τις χρησιμοποιούμε όπως τις φρέσκες, βάζοντας απευθείας σε μπωλ τη σάρκα και το ζουμί τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου