… Εξωτικά ήταν στην εποχή μου. Που βλέπαμε μπανάνες μόνο στην πενταήμερη στην Κρήτη και ανανά στα ταρτάκια που ελάχιστα θαρραλέα ζαχαροπλαστεία έφτιαχναν με το απαραίτητο κερασάκι στο κέντρο της ροδέλας. Και πολεμούσαμε πάντα γενναία για το ταρτάκι με τον ανανά ενώ το δεύτερο πιο περιζήτητο ήταν εκείνο με το εξίσου παράξενο τότε ακτινίδιο.
Ενώ τώρα πάνε κι έρχονται οι μπανάνες, οι ανανάδες και τα βρε κοντραμπατζή και μάνγκα.
Διό και δεν ξέρω αν νομιμοποιούμαι να ονομάσω εξωτικό το παρόν κέικ δεδομένου ότι τα υλικά του είναι πλέον πιο κοινά κι από ραδίκια σε ανοιξιάτικο χωράφι.
Γι’ αυτό θα το πω απλά …
Κέικ με μπανάνες και ανανά
υλικά:
100 γραμμάρια γάλα με χαμηλά λιπαρά
100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
ή 200 γραμμάρια γάλα πλήρες
170 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
2 αυγά
3 γινωμένες μπανάνες
50 γραμμάρια νιφάδες βρώμης
300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
3-4 ροδέλες ανανάς (από κονσέρβα ή φρέσκος)
1 χούφτα σταγόνες σοκολάτας
Ρίχνουμε σε μπολ το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τα αυγά και τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη.
Πολτοποιούμε με πηρούνι τις μπανάνες και τις προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με τη βρώμη το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν και τελευταίον ρίχνουμε τον ανανά σε κυβάκια και τη σοκολάτα.
Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη ή σπάτουλα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία μακρόστενη φόρμα του κέικ και αδειάζουμε τη ζύμη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 5΄.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 50΄ έως μία ώρα.
Βυθίζουμε μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ και αν βγει στεγνή ξεφουρνίζουμε.
Διαφορετικά συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγο ακόμη.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για λίγο μέσα στη φόρμα το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα.
Αν θέλουμε, το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου