Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Γιουβέτσι με κοπανάκια γαλοπούλας …

… Κόπανος θα ήμουν, με μπογιατζή ή χωρίς, αν δεν αγόραζα τα κοπανάκια γαλοπούλας. Ξέρω ότι πολλοί  αποφεύγουν τη γαλοπούλα, κάποιοι μάλιστα την περιφρονούν, αλλά δεν ξέρουν πόσο λάθος κάνουν.
Είναι πιο ψωμωμένη απ’ το κοτόπουλο με πολύ περισσότερο και νοστιμότερο ψαχνό, με λιγότερο λίπος και πιο συμφέρουσα τιμή, ακόμη και τώρα που το κοτόπουλο είναι μονίμως σε προσφορά. Ως νέα είσοδος στην αγορά διεκδικώντας θέση στα ψυγεία πολλών σούπερ-μάρκετ και τα κοπανάκια γαλοπούλας είναι συχνά σε προσφορά. Bargain που λένε κι οι Αμερικάνοι.
Όσο κάνουν δυο πίτες με γύρο, κοστίζει ολόκληρο το ταψί …



Γιουβέτσι με κοπανάκια γαλοπούλας


SAM_6958


υλικά:
2 κοπανάκια γαλοπούλας
1 μεγάλο κρεμμύδι
μια κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
1 κουταλιά τοματοπελτές
λίγο κόκκινο κρασί

350 γρ. κριθαράκι (εδώ χοντρό)

ξηρή μυζήθρα ή γραβιέρα





Αλατοπιπερώνουμε τα κοπανάκια και τα ροδίζουμε σε 3 κουταλιές λάδι απ’ όλες τις πλευρές. 

Ρίχνουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο και τα αφήνουμε να σωταριστούν καλά μαζί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. 

Φροντίζουμε να ανακατεύουμε τακτικά αλλά δε μας πειράζει αν το κρέας και το κρεμμύδι πιάσουν λίγο κάτω. 

Ρίχνοντας το κρασί θα ξύσουμε με την κουτάλα τα σημεία αυτά και θα εξασφαλίσουμε περισσότερη νοστιμιά στη σάλτσα.

 

IMG_20180318_083927
IMG_20180318_084248
IMG_20180318_084737

 

Ρίχνουμε τη ντομάτα κονκασέ και μια καλή κουταλιά τοματοπελτέ, το οποίον διαλύουμε πρώτα σε λίγο νερό ή ρίχνουμε απευθείας στην κατσαρόλα. 

Ανακατεύουμε καλά, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε περίπου 1 λίτρο ζεστό νερό, ή όσο χρειάζεται να καλυφθεί καλά το κρέας. 

Μπορούμε να συμπληρώσουμε και στη συνέχεια νερό αλλά προτιμούμε να το βάλουμε από την αρχή για να πάρει ο ζωμός νοστιμιά μιας και σ’ αυτή τη σάλτσα θα βράσει το κριθαράκι.



IMG_20180318_084803
IMG_20180318_084815
IMG_20180318_085019
IMG_20180318_085111

 

Καπακώνουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 50΄ περίπου. 

Στο διάστημα αυτό η γαλοπούλα θα έχει μαλακώσει εντελώς και τα κομμάτια θα πέφτουν από το κόκκαλο. 

Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο της σάλτσας και βγάζουμε τα μπουτάκια σε πιάτο.




IMG_20180318_115926
IMG_20180318_115934

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου και αδειάζουμε προσεκτικά όλη τη σάλτσα στο μεγάλο ταψί του φούρνου.

 Προσθέτουμε το ανάλογο για το κριθαράκι αλατοπίπερο και βάζουμε προσεκτικά το ταψί στο φούρνο, αποφεύγοντας έντονες κινήσεις που θα δημιουργήσουν παλιρροϊκά κύματα.

Περιμένουμε να πάρει βράση η σάλτσα.

Τραβάμε ελαφρά το ταψί έξω, ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε να πάει παντού.



IMG_20180318_120231
IMG_20180318_120315
IMG_20180318_121432



Αφήνουμε το κριθαράκι για 15΄ περίπου από την ώρα που θα πάρει βράση. 

Τραβάμε ξανά έξω το ταψί, ανακατεύουμε, συμπληρώνουμε αν χρειάζεται λίγο ζεστό νερό και βάζουμε στο ταψί και τα κοπανάκια της γαλοπούλας.

 

IMG_20180318_121454SAM_6950



Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15-΄20΄ ελέγχοντας στην πορεία το φαγητό. 

Καλό είναι να έχει αρκετή σάλτσα όταν το βγάλουμε γιατί το κριθαράκι θα την τραβήξει κρυώνοντας.

Λίγο πριν βγάλουμε το φαγητό μπορούμε να πασπαλίσουμε το γιουβέτσι με τριμμένο τυρί, ημίσκληρο ή σκληρό ανάλογα με το αν θέλουμε κρούστα στο φαγητό.

 

IMG_20180318_122739
SAM_6951
SAM_6952
SAM_6953
SAM_6957

 

Αν δε βάλαμε τυρί στο ψήσιμο, πασπαλίζουμε με ξερή μυζήθρα.

 Σερβίρουμε.


SAM_6959
SAM_6962
SAM_6964a
SAM_6961
SAM_6964
SAM_6967
SAM_6963
SAM_6966
SAM_6970
SAM_6969
SAM_6968






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου