Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Γιουβαρλάκια με κιμά κοτόπουλου …

I like γιοβάρλακος, μου ανακοίνωσε σήμερα ξαφνικά και out of the blue το βλαστάρι μου. Θα μας τρελλάνεις, παιδάκι μου; Είκοσι χρόνια δεν τά ’χω μαγειρέψει ούτε μια φορά γιατί και σου ξινίζουν και σου βρωμάνε. Επέβαλες στρατιωτικό νόμο, τα ανακήρυξες ‘persona non φάτα’ και τα εξοστράκισες, αναγκάστηκα να τα καμουφλάρω με στολή παραλλαγής και τώρα γιου λάικ γιοβάρλακος;
Απ’ την άλλη εγώ δε χαλάω χατήρια. Αφού she likes γιοβάρλακος ξεκινάω αμέσως. Κι έχει και δυο απαιτήσεις: να είναι από κιμά κοτόπουλου και μεγαλούτσικα σαν κεφτεδάκια.
Μάλιστα μανδάμ …


Γιουβαρλάκια με κιμά κοτόπουλου



IMG_8571



υλικά:
500 γρ. κιμάς της επιλογής μας
1 μέτριο κρεμμύδι
1 αυγό
1/2 κούπα ρύζι γλασσέ πλυμμένο
άνηθος ή/και μαϊντανός

Για τη σούπα:
1 καρότο σε ροδέλες
1 μικρή πατάτα σε κυβάκια
1 κουταλιά ρύζι γλασσέ ή νυχάκι
1 κύβος λαχανικών ή κότας
ελάχιστος άνηθος ψιλοκομμένος

Για το αυγολέμονο:
2 αυγά
1-2  λεμόνια







Ο κιμάς του κοτόπουλου είναι πιο μαλακός, υδαρής και λείος από τον μοσχαρίσιο ή τον ανάμεικτο. Επειδή έχει λίγο περισσότερο κόπο στο πλάσιμο, είναι καλό να μείνει το μείγμα στο ψυγείο για να σφίξει και να περάσουμε τα γιουβαρλάκια απ’ το ζεστό λάδι πριν ρίξουμε το ζωμό.




Βάζουμε τον κιμά σε μπωλ και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοτριμμένο ή στο multi, το αυγό, το ρύζι, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και λίγο λάδι. 

Ζυμώνουμε το μείγμα, σκεπάζουμε με μεμβράνη φαγητού και το αφήνουμε στο ψυγείο.



IMG_20171123_102058
IMG_20171123_112528




Αν δεν έχουμε χρόνο, πλάθουμε απευθείας γιουβαρλάκια στο μέγεθος που μας αρέσει και τα αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξουν.



IMG_20171123_113018IMG_20171123_113023




Ζεσταίνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα 2 κουταλιές λάδι και ροδίζουμε προσεκτικά τα γιουβαρλάκια απ’ όλες τις πλευρές.





IMG_20171123_115827
IMG_20171123_120026




Ρίχνουμε προσεκτικά στην άκρη της κατσαρόλας 1 με 1,5 λίτρο ζεστό νερό, τον κύβο, το καρότο, την πατάτα, τον άνηθο και το ρύζι.

 Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 40΄ περίπου, ελέγχοντας την ποσότητα του ζωμού κατά τη διάρκεια. 

Το πόσο ζουμί θα έχει το φαγητό εναπόκειται στις προσωπικές προτιμήσεις ενός εκάστου εξ υμών. 

Ημείς το προτιμούμε ως μια δεμένη και χυλωμένη σούπα, γι’ αυτό και η κουταλιά ρύζι στο ζωμό.

 



IMG_20171123_120507
IMG_20171123_125151IMG_20171123_125156

 

 

Αποσύρουμε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο

Περιχύνουμε τη σούπα προσεκτικά και ανακατεύουμε κουνώντας την κατσαρόλα.





IMG_20171123_130305
IMG_20171123_130331 IMG_20171123_130405 IMG_20171123_150344

 


Σερβίρουμε αμέσως ενισχύοντας προαιρετικά τα γιουβαρλάκια με έξτρα λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 



IMG_20171123_131914IMG_8568
IMG_8566IMG_8570IMG_8567IMG_8569

.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου