… It’s a total eclipse of the sun. Απ’ αυτές τις σπάνιες φορές που ο Άποφις θα νικήσει το Ρα, που η μικροσκοπική Σελήνη θα σκοτεινιάσει το θεό Ήλιο, που ο Δαβίδ θα γονατίσει το Γολιάθ.
Ορατή κυρίως από την αμερικανική ήπειρο, δε θα μας δώσει δυστυχώς την ευκαιρία να νιώσουμε το απόλυτο δέος, τον αρχέγονο φόβο όταν επικρατήσει σκοτάδι μέσα στη μέρα, δε θ’ ακούσουμε την απόκοσμη σιωπή τη στιγμή που όλη η φύση λουφάζει και κρατάει την ανάσα της.
Μόνο η Bonnie Tyler δε θα σωπάσει, αλλά ούτε κι αυτήν θα την ακούσουμε. Θα τραγουδήσει σ’ ένα κρουαζιερόπλοιο στην Καραϊβική την Total eclipse of the heart της, τη διασημότερη κλάψα της νιότης μας, διασκευασμένη ώστε να διαρκεί τα 2΄ και 40΄΄ της κορύφωσης της έκλειψης.
Ολική έκλειψη ηλίου, ολική έκλειψη καρδιάς, τι να κάνω εγώ η ταπεινότερη του σύμπαντος αυτή τη μέρα της αμερικάνικης ολικής; Μόνο …
Brownies και με αλεύρι ολικής
υλικά:
85 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα αλεύρι ολικής
1/3 κούπας κακάο σε σκόνη
1 1/4 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. τσ. μαγειρική σόδα
1/4 κουτ. τσ. αλάτι
1 κούπα καστανή ζάχαρη
1 1/4 κούπας πελτές μήλου (ή πουρές μπανάνας)
1 αυγό
225 γρ. κουβερτούρα (175+50)
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψάκι διαστάσεων 20x20 εκ. και βουτυρώνουμε το αντικολλητικό χαρτί.
Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και σπάμε σε μικρά κομμάτια τα 175 γρ. σοκολάτα.
Τα βάζουμε να λυώσουν σε μπαιν μαρί ή στα μικροκύματα.
Ανακατεύουμε σ’ ένα μπωλ το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλεύρι ολικής, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη σόδα.
Σ’ ένα μεγαλύτερο μπωλ δουλεύουμε με τον αυγοδάρτη τη ζάχαρη, το αυγό και τον πελτέ μήλου/πουρέ μπανάνας.
Μόλις κρυώσει λίγο η λυωμένη σοκολάτα, τη ρίχνουμε στο μείγμα.
Όταν αναμειχθούν καλά, ρίχνουμε και το μείγμα των αλεύρων.
Ανακατεύουμε καλά αλλά όχι υπερβολικά.
Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψάκι.
Τρίβουμε την υπόλοιπη σοκολάτα και τη σκορπίζουμε στην επιφάνεια του γλυκού.
Ψήνουμε για 40΄ περίπου ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που μπήγουμε στο εσωτερικό του γλυκού να βγαίνει στεγνή μαζί με λίγα υγρά ψίχουλα, γιατί θέλουμε το εσωτερικό του γλυκού να είναι ελαφρώς ρευστό.
Αφήνουμε τα brownies να κρυώσουν ελαφρά πάνω σε σχάρα.
Κόβουμε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.
Χωρίς σαντιγές, μπάλες παγωτών, μπάι μπάι και ζεστά νερά.
.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου