Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Στρούντελ με μανιτάρια και καρύδια …

… Τα καρύδια ήταν πάντα το σταθερό πεσκέσι από το χωριό στην άκρη του κόσμου. Ένα χωριό γεμάτο πανύψηλες αιωνόβιες καρυδιές όπου, προς μεγάλη μου έκπληξη, κανείς και ποτέ δεν κάνει γλυκό καρυδάκι.
Εδώ κάνουμε κρα να βρούμε πράσινο τρυφερό καρυδάκι, παραφυλάμε τη νύχτα να μαζέψουμε μερικά στη ζούλα από καρυδιές χωρίς σύνορα, κι εκεί τα αφήνουν να γεράσουν, να ζαρώσουν και να πέσουν.
Και μόνο τότε ασχολούνται μαζί τους. Ψάχνοντας με ραβδιά μέσα στους σωρούς των φύλλων για να εντοπίσουν τα καρύδια. Κι ύστερα τα καθαρίζουν βράδια ολόκληρα με κουβέντα και παρέα.
Μπόλικα τέτοια καθαρισμένα καρύδια αφίχθησαν ταχυδρομικώς στη μικρή μου πόλη. Μπήκαν στα γιορτινά μελομακάρονα, τίμησαν με την παρουσία τους
καρυδόπιτες και μπακλαβάδες κι εγκαινίασαν τη συνεργασία τους με την αλμυρή πλευρά του κόσμου …

 

Στρούντελ με μανιτάρια και καρύδια

 

IMG_7652

 

υλικά:
300 γρ. μανιτάρια (εδώ πορτομπέλο)
10 καρύδια
1/2 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
λίγο λευκό κρασί
φρυγανιά
τρυφερά φύλλα από φρέσκο κρεμμυδάκι

1 φύλλο σφολιάτας (εδώ ολικής)
1 αυγό
σουσάμι, μαυροσούσαμο, παπαρουνόσπορος

 

 

 

Σκουπίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες ή μικρά κυβάκια. 

Ροδίζουμε ελαφρά σε 1-2 κουταλιές λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και ρίχνουμε τα μανιτάρια. Δυναμώνουμε ελαφρά τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και τα σωτάρουμε για 5΄.

Σβήνουμε με λίγο κρασί και συνεχίζουμε το σωτάρισμα με τα υγρά που θα βγάλουν τα μανιτάρια μέχρι αυτά να μαλακώσουν και το ζουμί τους να εξατμιστεί. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και προσθέτουμε τα φύλλα από φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένα.

Χοντροκόβουμε τα καρύδια με μαχαίρι, τα προσθέτουμε στα μανιτάρια και ανακατεύουμε.

 

 

SAM_4976

 SAM_4978

 SAM_4980

 

 

Ανοίγουμε ελαφρά τη σφολιάτα με τον πλάστη και την κόβουμε στη μέση κατά μήκος. 

Με ένα ροδάκι ζύμης κάνουμε στο ένα κομμάτι φύλλο εγκοπές χωρίς να κόψουμε μέχρι την άκρη το φύλλο.

 

 

SAM_4983

SAM_4982

 


Πασπαλίζουμε το άλλο φύλλο σφολιάτας με φρυγανιά και απλώνουμε το μείγμα των μανιταριών, αφήνοντας ένα κενό περιθώριο γύρω-γύρω.

 

 

SAM_4986

 SAM_4987

 

 

Χτυπάμε ελαφρά το αυγό και αλείφουμε το κενό που αφήσαμε γύρω από τη γέμιση.

 

 

SAM_4988

 SAM_4989

 

 

Καλύπτουμε το κάτω φύλλο και τη γέμιση με το φύλλο στο οποίο κάναμε εγκοπές και κλείνουμε καλά τις άκρες.

 

 

SAM_4990

 SAM_4991

 SAM_4992

 

 

Αλείφουμε όλη την επιφάνεια του στρούντελ με αυγό και πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο και/ή σουσάμι.

 

 

SAM_4993

 SAM_4994

 

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180  βαθμούς Κελσίου, για 30΄-35΄ ή μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα το στρούντελ.

 

 

SAM_4995

  

SAM_4997

 

 

Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.

 

 

IMG_7654

  

IMG_7656

  

IMG_7655

  

IMG_7653

  

IMG_7657

 

 

Παραλείποντας το αυγό και χρησιμοποιώντας σφολιάτα χωρίς βούτυρο έχουμε ένα χορταστικό νηστίσιμο στρούντελ, κατάλληλο για τη Σαρακοστή.

 



.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου