… Κέρδισα κάτι δια πρώτην φοράν. Κάτι. Ο,τιδήποτε. Κέρδισα. Εγώ που δεν έχω κερδίσει ποτέ φλουρί, που όταν παίζω Τζόκερ βγαίνουν πάντα τα διπλανά νούμερα από εκείνα που διαλέγω, που σε διαγωνισμούς, κληρώσεις και λοταρίες δεν κέρδισα ούτε τσίχλα, που όταν σπάνια παίρνω κανένα ξυστό, αλλού με ξύνεις Δέσποτα κι αλλού έχω εγώ τον πόνο, εγώ λοιπόν, κέρδισα.
Και τι κέρδισα! Προϊόντα της αγαπημένης μου γαλακτοβιομηχανίας ‘ΔΩΔΩΝΗ’, σπάνια και δυσεύρετα στον τόπο μου.
Ένα χαριτωμένο ισοθερμικό τσαντάκι με γιαούρτια, φέτα – τώρα και ελαφριά, γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα και κεφαλοτύρι. Η χαρά του τυροφάγου κι η πίκρα εκείνου που, όπως εγώ, δεν τρώει αλάτι.
Παρ’ όλα αυτά, και επειδή οι άνθρωποι συνηθίζουν να γιορτάζουν τα χαρμόσυνα γεγονότα, ας γιορτάσουμε κι εμείς αυτό το χαρμόσυνο γεγονότο. Μ’ ένα ελληνικότατο και πλούσιο …
Γκρατέν με χυλοπίτες και τυριά
υλικά:
350 γρ. χυλοπίτες
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
2 λιαστές ντομάτες
1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
ρίγανη
150 γρ. ανθότυρο
100 γρ. φέτα
150 γρ. γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα 2 κουταλιές λάδι (αν θέλουμε βάζουμε λάδι από τις λιαστές ντομάτες) και ροδίζουμε ελαφρά το σκόρδο.
Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, τις λιαστές ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη, ανακατεύουμε και βράζουμε τη σάλτσα για 5΄.
Ρίχνουμε τις χυλοπίτες και τις ανακατεύουμε να καλυφθούν με τη σάλτσα.
Ρίχνουμε 3 κούπες ζεστό νερό ή ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν οι χυλοπίτες για 2΄-3΄ λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους, ανακατεύοντας πού και πού για να μην πιάσουν κάτω και προσθέτοντας, αν χρειαστεί, λίγο νερό ακόμη.
Αδειάζουμε τις χυλοπίτες με τη σάλτσα τους σε λαδωμένο πυρέξ και τρίβουμε από πάνω με το χέρι μας τη φέτα και το ανθότυρο.
Ανακατεύουμε ελαφρά και σκορπίζουμε στην επιφάνεια την τριμμένη γραβιέρα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190-200 βαθμούς Κελσίου, ίσα να λυώσουν τα τυριά.
Σερβίρουμε αμέσως.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου