… Ανοίξτε τα κουτάκια σας τα κατακλειδωμένα και δώστε μας απ’ το χρυσό πού ’χουνε τα πουγκιά σας.
Τέτοιες ώρες τέτοια λόγια. Πού να τα βρω, καμάρια μου, και τα πουγκιά και τα φλουριά; Ή μήπως σας μοιάζω με τον πεζεβέγκη που τά ’χει στην πούγκα; Ωωω …
Δεν θα το πάρω τοις μετρητοίς ούτε κι εσείς να το πάρετε, αλλά θα μείνω στο συμβολικό του κάλαντου, στον τρόπο του λέγειν μιας άλλης εποχής, με πλούσιους άρχοντες, κυρές καμαροτράχηλες και γαϊτανοφρυδούσες και ζαχαροζυμωμένα αρχοντόπουλα.
Μέρα που είναι όμως, κάπως πρέπει να δείξω κι εγώ την αρχοντιά μου. Όχι, δεν θα κάνω κότσο τα μαλλιά μου. Θα φτιάξω …
Πουγκιά από προσιούτο με ξερά σύκα
υλικά:
10 ξερά σύκα
10 λεπτές φέτες προσιούτο*
200 ml γλυκό κόκκινο κρασί
μερικά φυλλαράκια φασκόμηλο
4-5 κόκκοι πιπέρι
Βάζουμε τα σύκα να βράσουν μαζί με το φασκόμηλο και το πιπέρι, σκεπασμένα και σε σιγανή φωτιά.
Όταν φουσκώσουν και εξατμιστεί όλο το κρασί, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Ανοίγουμε μια φέτα προσιούτο και βάζουμε στο κέντρο της ένα σύκο.
Κλείνουμε το προσιούτο γύρω από το σύκο φτιάχνοντας ένα πουγκί και στερεώνουμε τις άκρες του με οδοντογλυφίδα.
Σερβίρουμε τα πουγκιά σκέτα ή πάνω σε τρυφερά πράσινα φύλλα από ρόκα ή μαρούλι.