Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Χοιρινά φιλετάκια με πένες …

… Τοις μετρητοίς τα παίρνω όλα κι εσύ με μαλώνεις. Αφού τέτοιος είναι ο παλιοχαρακτήρας μου τι να κάνω. Και να πεις ότι δεν είμαι τύπος χιουμορίστας, αλλέγκρος και πλακατζής; Αστείον ποσόν. Πληρωτέον τοις μετρητοίς. Κυριολεκτικά.
Εξάλλου τά ’χω τα χρονάκια μου και πρόλαβα στα μπακάλικα εκείνα τα καλτ καδράκια με τον πωλών-τοις-μετρητοίς και τον πωλών-επί –πιστώσει*.
Θα ξεχάσω εγώ τι άρχοντας και κιμπάρης ήταν ο τοις μετρητοίς, αραγμένος φαρδύς-πλατύς να μετράει τα κέρδη του; Και τι ελεεινός και τρισάθλιος κουρελής και πειναλέων ήταν ο επί πιστώσει, παρέα με τα ποντίκια στο νυχτερίδες κι αράχνες γλυκιά μου ρημαγμένο μαγαζί του;
Για να σου αποδείξω όμως ότι μπορεί και να σφάλλεις, δεν παίρνω τα πάντα τοις μετρητοίς. ΄Όπως αυτά τα χοιρινά μπριζολάκια. Και μόνο που τα λένε μπριζολάκια θα έπρεπε να πάνε κατευθείαν σε κάρβουνα, σχαροτήγανα και τσίκνες. Εγώ όμως, κύριε, δεν θα πάρω τοις μετρητοίς το όνομά τους.
Και θα τα αντιμετωπίσω ως χοιρινά φιλετάκια. Που θα φτιάξω με ζυμαρικό …



Πένες ολικής με χοιρινά φιλετάκια


ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ


υλικά:
500 γρ. λεπτά χοιρινά μπριζολάκια ή φιλέτο
350 γρ. μανιτάρια
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
μισό ποτηράκι άσπρο κρασί
αλάτι, πιπέρι, θυμάρι
200 ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
250 γρ. πένες ολικής άλεσης





Κόβουμε τα φιλετάκια σε λεπτές λωρίδες.



ΛΩΡΙΔΕΣ
ΧΟΙΡΙΝΟ

 


Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και τα ροδίζουμε, ανακατεύοντας για να αλλάξουν χρώμα απ’ όλες τις πλευρές.



ΣΩΤΑΡΙΣΜΑ ΑΡΧΗ
ΣΩΤΑΡΙΣΜΑ ΜΕΣΗ



Ρίχνουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να μαγειρευτούν μαζί για 5΄, ίσα να μαραθεί το κρεμμύδι.



ΚΡΕΜΜΥΔΙ
ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΣΩΤΕ



Προσθέτουμε τα μανιτάρια σε φέτες και το σκόρδο ολόκληρο, σε φετάκια ή πολτοποιημένο. 

Τα σωτάρουμε καλά όλα μαζί για ένα πεντάλεπτο και σβήνουμε με το κρασί.



ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΑΡΧΗ
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΩΤΑΡΙΣΜΕΝΑ



Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε θυμάρι και λίγο ζεστό νερό.

Καπακώνουμε και  σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα περίπου.

Το χοιρινό, σκεπασμένο και σε χαμηλή φωτιά, όσο το μαγειρεύεις τόσο νοστιμίζει. Αρκεί να έχει πάντα λίγο νερό για να μην κινδυνεύει.



ΛΙΓΟ ΝΕΡΟ
ΕΤΟΙΜΟ ΧΟΙΡΙΝΟ



΄Όταν το χοιρινό μαλακώσει εντελώς, βράζουμε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. 

5΄ πριν βγάλουμε το ζυμαρικό ρίχνουμε στο κρέας την κρέμα γάλακτος. 

Μόλις οι πένες είναι έτοιμες, τις περνάμε με τρυπητή κουτάλα στο κρέας.



ΚΡΕΜΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΝΕΣ



Αφήνουμε το φαγητό να πάρει 2-3 βράσεις για να δέσει.

Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί.



ΠΙΑΤΟ
ΜΕ ΠΑΡΕΑ
ΠΙΑΤΟ ΑΝΩΘΕΝ
ΜΕ ΣΥΝΟΔΕΙΑΜΕ ΤΥΡΙ



* Ιδού και οι περί ων ο λόγος, προς γνώσιν και μη συμμόρφωσιν:



Ο ΠΩΛΩΝ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου