… Τερμίτης και χωρίς το Μαχαιρίτσα. Έτσι ένιωσα στη σκέψη και μόνο να φάω ένα από τα υπέροχα γλυκά χριστουγεννιάτικα δεντράκια μου. Τόσες μέρες σκεφτόμουνα πώς θα τα φτιάξω, πώς θα τα χρωματίσω, πώς θα τα διακοσμήσω και τώρα να τα φάω;
Εγώ που τα γέννησα να τα φάω; Και Ρέα και Κρόνος μαζί;
Ελενάκι, κόψε τις συναισθηματικές αρλούμπες. Αφού μόλις άρχισαν να ψήνονται και μοσχομύρισε το σπίτι ζάχαρη και ινδοκάρυδο, άρχισαν και τα σάλια μας να τρέχουν. Κι απ’ όταν στρογγυλοκάθισαν στην πιατέλα τους, κάνουμε κύκλους γύρω τους σαν Ινδιάνοι γύρω απ’ τις άμαξες των πιονέρων.
Διάλεξε λοιπόν ένα δεντράκι, κέρνα και τους υπόλοιπους, ξέχνα το Tannenbaum και Το ελατάκι με το κόκκινο σκουφί, κράτα το ηθικό δίδαγμα απ’ το έλατο του Άντερσεν … και του χρόνου με υγειά …
Χριστουγεννιάτικα δέντρα από ινδοκάρυδο
υλικά:
140 γρ. ζάχαρη
30 γρ. μαρμελάδα ροδάκινο ή βερύκοκκο
2 αυγά
250 γρ. ινδοκάρυδο
Για τη διακόσμηση:
10 γρ. ζάχαρη
60 γρ. ινδοκάρυδο
μαρμελάδα βερύκοκκο
πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής ή 150 γρ. σπανάκι
Για το γλάσο:
κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη
χυμός λεμονιού
Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαρμελάδα.
Περνάμε ελαφρά το ινδοκάρυδο από το multi και το ρίχνουμε λίγο-λίγο στο μείγμα των αυγών.
Αρχικά ανακατεύουμε με πηρούνι και στη συνέχεια με τα χέρια μας, ζυμώνοντας απαλά.
Όταν αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά και δέσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε μπαλάκια 60 γρ.
Πλάθουμε κάθε μπαλάκι σε μικρό κύλινδρο και το πιέζουμε ανάμεσα στα δάχτυλά μας, δίνοντάς του σχήμα μικρού δέντρου.
Βάζουμε τα δεντράκια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 165 βαθμούς κελσίου, για 18΄.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τα δεντράκια να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
Ενός λεπτού αφηρημάδα ήταν αρκετή για να γίνουν τα δεντράκια ελαφρώς μελαμψά. Προσοχή στο χρόνο ψησίματος και, αν σας φανούν μαλακά, έχετε υπόψιν ότι σφίγγουν καθώς κρυώνουν.
Για να διακοσμήσουμε τα δεντράκια, χρωματίζουμε το ινδοκάρυδο με λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύουμε καλά.
Εναλλακτικά, μπορούμε να βάψουμε το ινδοκάρυδο χρησιμοποιώντας σπανάκι. Πλένουμε το σπανάκι, το κόβουμε σε κομμάτια και το πολτοποιούμε στο multi. Το περνάμε από ψιλή σίτα, πιέζοντας με τη ράχη ενός κουταλιού, μέχρι να πάρουμε έναν πράσινο χυμό.
Ρίχνουμε το χυμό στο ινδοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά ώσπου να χρωματιστεί ομοιόμορφα.
Επειδή το ινδοκάρυδο είναι τώρα υγρό, το βάζουμε σε ταψάκι και το αφήνουμε να στεγνώσει στο φούρνο, στους 80-100 βαθμούς κελσίου.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη (10 γρ.) στο χρωματισμένο ινδοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε στη μαρμελάδα μια κουταλιά νερό ή σιρόπι και τη ζεσταίνουμε στα μικροκύματα.
Περνάμε κάθε δεντράκι από τη μαρμελάδα και το κυλάμε στο πράσινο ινδοκάρυδο.
Βάζουμε τα δεντράκια σε χριστουγεννιάτικη πιατέλα.
Μπορούμε τώρα, αν θέλουμε, να καλύψουμε την κορυφή τους με γλάσο λεμονιού.
Για να το φτιάξουμε αναμειγνύουμε την άχνη με το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά με πηρούνι.
Ρίχνουμε από μισό κουταλάκι γλάσο στην κορυφή κάθε δέντρου.
Χιονίζουμε τα δεντράκια με ζάχαρη άχνη.
Για πιο πολύχρωμο αποτέλεσμα, πασπαλίζουμε με χρωματιστή τρούφα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου