… Μπακλαβαδάκια δεν τα λες. Μη λάβοις τέτοιο όνομα βαρύ επί ματαίω. Ούτε σφολιατάκια τα λες αυτά τα γεμιστά με καρύδι σιροπιαστά γλυκάκια.
Μέχρι να σκεφτείς όμως πώς να τα βαφτίσεις, τα έχεις ήδη φτιάξει. Μη σου πω ότι θα τα έχεις κιόλας φάει έτσι μικρές, ολόγλυκες, λαχταριστές μπουκίτσες που είναι …
Σιροπιαστά ρολά με καρύδι
Samsa Tatlisi
υλικά:
1 φύλλο σφολιάτας
τριμμένο καρύδι
1 κρόκος αυγού
προαιρετικά:
ζάχαρη και κανέλλα, φυστίκι Αιγίνης
Για το σιρόπι:
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 3/4 κούπας νερό
1 βανίλια
χυμός από μισό λεμόνι
Τρίβουμε τα καρύδια στο multi.
Αν θέλουμε τα γλυκαίνουμε με λίγη ζάχαρη και τα αρωματίζουμε με κανέλλα.
Ξεδιπλώνουμε το φύλλο της σφολιάτας, το ανοίγουμε ελαφρά με τον πλάστη και το κόβουμε σε δύο ίσα κομμάτια.
Βάζουμε τα μισά καρύδια κατά μήκος της μεγάλης πλευράς του πρώτου κομματιού, βρέχουμε όλες τις άκρες του φύλλου και τυλίγουμε ρολό.
Πιέζουμε απαλά για να κολλήσουν οι άκρες.
Κάνουμε το ίδιο και με το άλλο φύλλο σφολιάτας.
Χαράζουμε κάθε ρολό σε 9 κομμάτια με μέγεθος μπουκιάς.
Κόβουμε προσεκτικά και ξεχωρίζουμε τα κομμάτια.
Βάζουμε τα ρολάκια σε λαδωμένο ταψί και τα αλείφουμε με τον κρόκο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 25΄ περίπου, φροντίζοντας να πάρουν ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα.
Τα αφήνουμε για 2΄ στο σβηστό φούρνο να ηρεμήσουν και ξεφουρνίζουμε.
΄Όσο ψήνονται τα γλυκά ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη βανίλια σε κατσαρολάκι και τα βράζουμε για 5΄.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε το σιρόπι για άλλα 10΄.
Ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιρόπι πάνω στα γλυκά, τα σκεπάζουμε με ένα μεγάλο ταψί και τα αφήνουμε 15΄ να τραβήξουν το σιρόπι.
Σερβίρουμε τα ρολάκια σκέτα ή πασπαλισμένα με τριμμένο φυστίκι Αιγίνης.
Μπορούμε να μετατρέψουμε το γλυκό σε νηστίσιμο χρησιμοποιώντας σφολιάτα χωρίς βούτυρο και αντικαθιστώντας το αυγό με φυτικό γάλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου