… ΄Έχουν τουλάχιστον το γνώθι σ’ αυτό. Αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για σκουπιδοφαΐ, μόνοι τους το βάφτισαν έτσι κι όμως το τιμούν ευλαβικά έως και τρις ημερησίως κι όλο συναγωνίζονται σε μέγεθος το ανθρωπάκι της Michelin.
Και δυστυχώς όχι μόνο αυτοί, οι Αμερικανοί πρώτοι διδάξαντες. Με την εξάπλωση του διατροφικού τους πολιτισμού έχουν καταφέρει να πάρουν κόσμο και ντουνιά στο λαιμό τους και να μετατρέψουν ακόμη και τους παραδοσιακά και για χιλιάδες χρόνια λιτοδίαιτους και κάτισχνους Κινέζους σε αφράτα στρογγυλά μπαλονάκια.
Πίτσες, χάμπουργκερ, χοτ ντογκ, ποπ κορν, πατατάκια, γαριδάκια και συναφή προϊόντα, όλα χωράνε στο τσουβάλι του junk food.Κι όλα σχεδόν μπορούν και να βγουν από κει.
Πίτσα από πίτσα έχει διαφορά, το ίδιο και τα χάμπουργκερ. Γιατί να βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι μια ελαφριά κι αθώα μαργαρίτα και μια καρμπονάρα με 4 τυριά και τυρί φιλαδέλφεια στην κρούστα;
Κι ένα χάμπουργκερ που φτιάχνουμε στο σπίτι με ελεγμένο μπιφτέκι, ελαφρύ τυρί, μπόλικο μαρούλι και ντομάτα να δροσίζει, γιατί να το στερηθούμε ή να το κακοχαρακτηρίσουμε;
Μία στις τόσες λοιπόν οργανώνουμε κι εμείς στο σπίτι μας μια μέρα αφιερωμένη στο junk food.
Το μενού περιλαμβάνει χάμπουργκερ σκέτα και με τυρί και μια πιατέλα με όλα εκείνα τα ξεμυαλιστικά συνοδευτικά των fast food.
Onion rings, παναρισμένα μπαστουνάκια μοτσαρέλας (έτοιμα κατεψυγμένα) κι αν έχουμε διάθεση για μεγάλες γουρουνιές και τις απαραίτητες french fries.
Και βέβαια δροσιστικά αναψυκτικά, ΄Έψα ή Βίκος κι όλα με στέβια.
Χωρίς μαχαιροπήρουνα κι άλλα περιττά, χωρίς ενοχές και τύψεις, ορμάμε κι απολαμβάνουμε με το παραπάνω το junk food μας.
Είναι κάτι σαν Τσικνοπέμπτη, σαν Απόκριες. Κατάλυση των πάντων, εμπλουτισμός με λιπαρά και χοληστερίνη, χαλαρότητα και καλή(;) καρδιά.
Και τώρα, ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο: το πρώτο και μόνο αυθεντικό junk food.
Η φωτογραφία είναι από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης και η πινακίδα στην προθήκη γράφει:
Η τριχιά αυτή βρέθηκε στο στομάχι αγελάδας μετά την πώληση και σφαγή της.
Ιδού και το ανθρωπάκι της Michelin, το και Bibendum αποκαλούμενον …
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου