... " ΄Έχω φέρει φρέσκα λουκάνικα και χειμωνιάτικα κυδώνια" επανέλαβε ο Κυριάκος, κάνοντας συνειρμό με τα ψώνια.
"Ωραία ιδέα θα ήταν να κάνουμε κι ένα πηλειορείτικο σπετζοφάι. Να τιμήσουμε έτσι και τα λουκάνικα”, είπε η γυναίκα χαμογελώντας.
"Πιπεριές κέρατα γλυκές πράσινες, γύρω στο ενάμισι κιλό, γιατί είναι ελαφριές. Και μια δυο καυτερές”, είπε εκείνη με μια ξεχωριστή λάμψη στα μάτια.
Η γυναίκα έβγαλε κι έκοψε τα λουκάνικα σε μικρά κομμάτια.
Τα έριξε σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν για λίγο. ΄Έτσι θα απέβαλλαν το περιττό λίπος και το φαγητό θα γινόταν πιο ελαφρύ.
Τα λουκάνικα έβρασαν για λίγο και η γυναίκα τα έριξε στο σουρωτήρι των μακαρονιών να στραγγίξουν.
Η γυναίκα έπλυνε και έκοψε σε μέτρια κομμάτια τις πιπεριές, γλυκές και καυτερές.
Ψιλόκοψε και τέσσερα κρεμμύδια και τα τσιγάρισε όλα μαζί.
“Στη Μακρυνίτσα βάζουν και μελιτζάνες”, είπε δυνατά ο Κυριάκος, γιατί ο θόρυβος από τον απορροφητήρα κάλυπτε τη φωνή του.
“Μελιτζάνες;” ξαφνιάστηκε η γυναίκα. “Ωραία ιδέα. Πράγματι ταιριάζουν. Τι κρίμα να μην το έχετε πει από πριν. Τώρα θα το κάνουμε μόνο με τις πιπεριές”.
Πρόσθεσε τα λουκάνικα, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη στη μύτη του κουταλιού, τον πελτέ αραιωμένο, χαμήλωσε τη φωτιά και τ' άφησε να σιγοβράσουν και να πιουν τους χυμούς τους.
Το μεσημέρι οι μάστορες ενθουσιάστηκαν με το φαγητό. Το σπετζοφάι ήταν ξεχωριστό και δεν το έτρωγαν σχεδόν ποτέ.
Ο Ρούλα έφαγε δυο μπουκιές από το σπετζοφάι, ομολόγησε ότι ήταν εξαιρετικό και πίεσε τη γυναίκα να δοκιμάσει.
Ευγενία Φακίνου - Για να δει τη θάλασσα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου