… Ναρανχίτο, σα να λέμε πορτοκαλούλης. Τον θυμάσαι καθόλου; Ήταν τη χρονιά που γεννήθηκες, χρονιά Μουντιάλ κι ο Ναρανχίτο ήταν η μασκώτ της Ισπανίας, γλύκας σαν τα πορτοκάλια της.
Ούτε θυμάμαι από πού τον αγόρασα το Ναρανχίτο-κουμπαρά, θυμάμαι όμως το γιατί. Για να κάνει παρέα στη νεογέννητη γκρινιάρα αδερφή μου, να τη συντροφεύει κωφεύοντας ο τυχεράκιας στις τσιρίδες της και να μεγαλώνει μαζί της παραμένοντας πάντα φρέσκος και ζουμερός.
Ούτε θυμάμαι από πού τον αγόρασα το Ναρανχίτο-κουμπαρά, θυμάμαι όμως το γιατί. Για να κάνει παρέα στη νεογέννητη γκρινιάρα αδερφή μου, να τη συντροφεύει κωφεύοντας ο τυχεράκιας στις τσιρίδες της και να μεγαλώνει μαζί της παραμένοντας πάντα φρέσκος και ζουμερός.
Τον αγαπούσες πολύ αυτόν τον κουμπαρά κι ας ήσουν σκορποχέρα από μικρή. Κι εγώ τον αγαπούσα πολύ κι ενθουσιάστηκα όταν τον έδωσες στη δική μου πιτσιρίκα. Τον ξετρύπωσα προχτές σ’ ένα απ’ τα ψηλά ράφια της ντουλάπας που σπάνια ανοίγουμε. Κι ήταν γεμάτος δραχμές - ευκαιρία να τις δει κι η κόρη μου, παιδί του ευρώ, αν και οσονούπω δεν θα το βλέπει ούτε ζωγραφιστό.
Όσο για το Ναρανχίτο, δικαιωματικά θα επιστρέψει σε σένα, για να κάνει γλυκιά παρέα στη νεογέννητη κόρη σου. Αφού όμως φτιάξω πρώτα ένα γλυκό προς τιμήν του …
Τσιζκέικ πορτοκάλι
Cheesecake all’arancia
υλικά:
Για τη ζύμη:
150 γρ. αλεύρι
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
40 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κρόκος αυγού
Για τη γέμιση:
180 γρ. μασκαρπόνε
180 γρ. ανθότυρο ή ρικότα
80 γρ. ζάχαρη
75 γρ. κρέμα γάλακτος
2 αυγά
ξύσμα και χυμός (150 γρ.) από 2 πορτοκάλια
Δουλεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης με γρήγορες κινήσεις, χρησιμοποιώντας τις άκρες των δακτύλων μας.
Ζυμώνουμε να ομογενοποιηθούν καλά και ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο με πάχος 3-4 χιλ.
Τη μεταφέρουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα (ή ταψάκι) με διάμετρο 20 εκ. και την τρυπάμε πολλές φορές με πηρούνι.
Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Χτυπάμε μαζί το μασκαρπόνε, το ανθότυρο και τη ζάχαρη και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
Ρίχνουμε τ’ αυγά χτυπημένα, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια λεία, αφράτη κρέμα.
Αδειάζουμε την κρέμα στο ταψάκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς κελσίου, για 1.30΄περίπου, ή μέχρι να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα με την οποία το τρυπάμε το κέντρο του τσιζκέικ.
Μόλις κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
Σερβίρουμε το τσιζκέικ γαρνιρισμένο με φρέσκα φρούτα εποχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου