Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Κανελόνια – κυψέλη …

.. Στην κυψέλη, στο Παγκράτι, Νέα Σμύρνη και Μοσχάτο … Καταραμένοι συνειρμοί,  λάθος δρόμο πήραμε καρδιά. Πάμε πάλι.
Ο καθένας άνθρωπος μοιάζει με καράβι, το σπίτι όμως μοιάζει με κυψέλη.
Έτσι δε μας έλεγαν στο δημοτικό; Ότι η κάθε οικογένεια είναι ένα εργατικό μελίσσι και το σπίτι μια πολύβουη κυψέλη όπου μπλα, μπλα, μπλα …
Ε λοιπόν, στην κυψέλη τη δική μου νοικοκύρης είμ’ εγώ. Μόνο που από κάποια γονιδιακή παραξενιά συνδυάζω τους δύο από τους τρεις ρόλους – βασίλισσα μητέρα και εργάτρια. Δυστυχώς στο casting για τον κηφήνα το ρόλο τον πήρε άλλος.
Ιδού εγώ λοιπόν, να περνώ το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου στην κυψέλη με ‘κύρια αποστολή την ενασχόληση με όλες τις εργασίες του μελισσιού’, να εκτρέφω το γόνο για να μου κάνει το κόκκινο τ’ αυγό, να φροντίζω για την καθαριότητα της κυψέλης που ‘είναι υψίστης σημασίας για την επιβίωση του μελισσιού’, να τηγανίζω, να ετοιμάζω τη σαλάτα, να σερβίρω και να κόβω και ψωμί.
Άτιμη κοινωνία, άλλους τους κατεβάζεις κι άλλους τους ανεβάζεις στα Τάρταρα.
Τώρα εσύ μην τα πάρεις και τοις μετρητοίς όλα όσα λέω. Μ’ αρέσει και η κυψέλη μας κι εσείς που ζουζουνίζετε όλη μέρα γύρω μου. Και το ξέρετε πως αν βγάλω κεντρί να σας τσιμπήσω, θα κινδυνέψω κι εγώ – γι’ αυτό και τ’ αποφεύγω ή περιορίζομαι σε δηγματάκια που περνάν με λίγο ξύδι ή αμμωνία.
Προς τιμήν της κυψέλης μας λοιπόν, που φέτος θα είναι λίγο πιο κρύα, λίγο πιο ταπεινή, με λιγότερες προμήθειες και χωρίς βασιλικό πολτό, αλλά ελπίζω ότι θα παραμείνει ενεργή και ακμαία, προς τιμήν της λέγω, έφτιαξα τα σημερινά κανελλόνια …



Κανελόνια – κυψέλη
Honeycomb cannelloni




υλικά:
500 γρ. κιμάς
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 κολοκύθι τριμμένο στο χοντρό τρίφτη
1 καρότο τριμμένο στο χοντρό τρίφτη
λίγο κόκκινο κρασί
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ ή 1 συσκευασία ντοματοχυμός
1 κουταλιά ντοματοπελτές
αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι
(προαιρετικά)
500 γρ. κανελόνια


Για τη σως: 
300 ml κρέμα γάλακτος
1 κεσεδάκι cottage cheese
75 γρ. τριμμένη γραβιέρα
πιπέρι, μοσχοκάρυδο






Διαλέγουμε μια μεσαία κατσαρόλα που να μπαίνει στο φούρνο. Αν δεν έχουμε, αφαιρούμε τα χερούλια από μια οποιαδήποτε ανοξείδωτη κατσαρόλα.



Σε λίγο λάδι σωτάρουμε τον κιμά μέχρι ν’ αλλάξει χρώμα και να γίνει σπυρωτός.

 Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το κολοκύθι και το καρότο και τα καβουρντίζουμε μαζί για 5΄. 

Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε τη ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένον σε λίγο νερό. 

Αλατοπιπερώνουμε, αρωματίζουμε με μπαχάρι και ρίχνουμε ζεστό νερό, να σκεπάσει καλά τον κιμά. 

Σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 30΄-40΄, φροντίζοντας ο κιμάς να μείνει με αρκετό ζουμί.



ΚΙΜΑΣ
       ΕΤΟΙΜΟΣ ΚΙΜΑΣ



Αφαιρούμε περίπου το 1/3 του κιμά και αρχίζουμε να στήνουμε όρθια τα κανελόνια μέσα στον υπόλοιπο κιμά. 

Όταν γεμίσει η κατσαρόλα, τα πιέζουμε προς τα κάτω, για να αρχίσει να ανεβαίνει ο κιμάς.



ΕΝΑΡΞΗ
       ΚΑΝΕΛΛΟΝΙΑ


Αδειάζουμε από πάνω τον υπόλοιπο κιμά. 

Ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με το cottage και τη γραβιέρα και νοστιμίζουμε με πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Περιχύνουμε τα κανελόνια και κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα.

Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.



ΑΝΤΑΜΑ
      ΜΕ ΚΡΕΜΑ


ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ




Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄-45΄.




ΕΤΟΙΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ


ΠΙΑΤΟ





Πρόκειται για έναν ιταλικό και εναλλακτικό τρόπο μαγειρέματος των cannelloni, που έκανε ευρύτερα γνωστό ο συνήθης ύποπτος Jamie Oliver. 
Η αλήθεια είναι ότι είναι πιο εντυπωσιακά πριν ψηθούν, ότι σερβίρονται μάλλον δύσκολα και τελικά τρώγονται ξαπλωτά. 
Παρόλα αυτά φέρνουν μια παιχνιδιάρικη νότα και, το κυριότερο, μας απαλλάσσουν από το να τα γεμίζουμε ένα-ένα. 
Καλύτερα να στέκονται αυτά όρθια, παρά εγώ …







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου