Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Πλεχτό στρούντελ με μήλα και αχλάδια …

 ... Πλέξε, Λένα, πλέξε.
Μάλιστα κύριε. Θα πλέξω. Τι να κάνουμε, θα το κάνουμε. Και το καφεδάκι θα φτιάξουμε και τα πιάτα θα πλύνουμε και το σφουγγαρόπανο θα στύψουμε και τούμπες θα κάνουμε και το πλέξιμο θ’ αρχίσουμε.
Και με βελόνες και με βελονάκι. Δεν ακολουθώ τη μόδα, ούτε το κάνω για ψυχοθεραπεία όπως οι Αμερικάνοι, σελέμπριτις και μη. Να πάρεις κασκόλ απ’ τα χεράκια του Ράσελ Κρόου, να πιάσουν τόπο κι οι ασκήσεις που έκανε για τα ποντίκια του μονομάχου. Ούτε ανήκω σε γκρουπ πλεξίματος σαν τη Τζούλια Ρόμπερτς. Είμαι μια φτωχή και μόνη καουμπόισσα, απ’ αυτές που καμιά φορά μελαγχολούν.
Δε θ’ αρνηθώ ότι το πλέξιμο είναι χαλαρωτικό. Απασχολεί τα νευρικά χέρια και παρασέρνει σωτήρια και το μυαλό. Παρόλα αυτά πλέκω για απόλυτα πρακτικούς λόγους. Για να φοράτε φαρδιά κασκόλ στο χρώμα ακριβώς που σας αρέσει, επειδή όσο κι αν ψάξατε δε βρήκατε ένα πουλόβερ που να σας ξετρελλάνει, επειδή τα χειροποίητα δώρα είναι πάντα καλύτερα, επειδή οι καζάκες δεν είναι πια της μόδας και δεν υπάρχουν πουθενά, επειδή τα κουρτινάκια της κουζίνας με τα παλιομοδίτικα φρούτα και τα πουλιά με ηρεμούν και με κάνουν να νιώθω ασφάλεια – όταν τα τραβήξω, δε βλέπω πια όσα δε θέλω να δω.
Και γιατί τσουρέκια, πλεξούδες και στρούντελ γίνονται άκρως εντυπωσιακά αν πλεχτούν σωστά …



Πλεχτό στρούντελ με μήλα και αχλάδια
Apple and pear plait




υλικά:
1 φύλλο σφολιάτα 


Για τη γέμιση:
3 μήλα
2 αχλάδια
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
χυμός λεμονιού 


Προαιρετικά: 

λικέρ, κανέλλα, ελάχιστο βούτυρο,
τριμμένο μπισκότο ή φρυγανιά, χυμός πορτοκαλιού


Για επάλειψη: 
1 αυγό 

Για το σερβίρισμα: 
ζάχαρη άχνη, κρέμα βανίλια, παγωτό






Καθαρίζουμε τα μήλα και τα αχλάδια, τα κόβουμε σε μικρούς κύβους και τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού. 

Τα περνάμε από τηγάνι μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να μαλακώσουν.


Για τη δική μου, εμπλουτισμένη, εκδοχή της γέμισης:
Λυώνουμε ελάχιστο βούτυρο σε τηγανάκι και ρίχνουμε τα φρούτα. 
Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και κανέλλα, ραντίζουμε με λίγο λικέρ (εδώ αρμπαρόριζα), περιχύνουμε με λίγο χυμό πορτοκαλιού και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. 
Ρίχνουμε 1-2 τριμμένα μπισκότα, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρά.


Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και κόβουμε αν θέλουμε τις πάνω άκρες καθώς και δύο μικρά τρίγωνα στο κάτω μέρος,για να πλέξουμε διαγώνια τις λωρίδες και να είναι πιο όμορφες.



ΦΡΟΥΤΑ ΚΟΝΤΙΝΟ
      ΣΦΟΛΙΑΤΑ



Απλώνουμε τη γέμιση στο κέντρο της σφολιάτας και χαράζουμε με το μαχαίρι λοξές λωρίδες στις δύο πλευρές, προσέχοντας ο αριθμός τους να είναι ο ίδιος.



 
ΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ      ΧΑΡΑΓΜΑ


ΓΙΑ ΠΛΕΞΙΜΟ



Διπλώνουμε ελαφρά την κορυφή κομμάτι της σφολιάτας πάνω από τη γέμιση και πλέκουμε χιαστί εναλλάσσοντας τις λωρίδες. 

Όταν τελειώσουμε το πλέξιμο, κλείνουμε καλά τις κάτω άκρες.



ΠΛΕΞΙΜΟ ΑΡΧΗ   ΠΛΕΞΙΜΟ ΣΤΑ ΜΙΣΑ

ΠΛΕΞΙΜΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ   ΚΛΕΙΣΙΜΟ



Αλείφουμε την πλεξούδα με αυγό και τη μεταφέρουμε μαζί με το αντικολλητικό χαρτί σε ταψί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 25΄-35΄.




ΜΕ ΑΥΓΟ   ΨΗΜΜΕΝΟ
 



Όσο για το σερβίρισμα άλλοι θέλουν το κομμάτι τους σκέτο,



άλλοι με άχνη,



ΑΧΝΙΣΜΕΝΟ
 



κι οι πιο large τύποι με κρέμα και κανέλλα.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου