Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Γαύρος φουρνιστός με ντομάτα …

 ... Ξεγελοιότητες ούτε δέχτηκα ούτε καταδέχτηκα ποτέ να κάνω.
 Να το ξεγελάσεις το παιδί για να φάει, να το κοροϊδέψεις, να το παραπλανήσεις, να του βαφτίσεις το κρέας ψάρι.
Και δε μιλάω εκ του ασφαλούς. Το βλαστάρι μου κακόφαγο δεν το λες, αλλά δεν είναι κι απ’ τα πιο καλόβολα παιδιά. Με το ζόρι να φάει φρούτα και σαλάτες, με κόπους και βάσανα κανά ψαρικό.
Όσο για σπανάκι, μπάμιες, μελιτζάνες και τα συναφή … το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις; 

Μαύρη ζωή που πέρναγα εγώ η δόλια μάνα, όταν έκανε φυλακή το στόματι της κι έστηνε έρκος οδόντων αποτελεσματικότερο κι από μπλόκο των ΜΑΤ. Ματατζής αυτή, αγανακτισμένος εγώ, πλατεία Συντάγματος το σπίτι, αλλά δεν καταφύγαμε ποτέ σε πλάγια μέσα, ούτε στην ευκολία της κατεψυγμένης ψαρο(;)κροκέτας. Την ευκολία της μπούφλας, για να είμαι ειλικρινής, τη σκέφτηκα καναδυό φορές αλλά τι τα θες; Ή δείρτο τ’ αρχοντόπουλο, ή μην το φοβερίζεις … 


Κι έτσι πέρασαν χρόνοι δίσεκτοι και μήνες πονεμένοι και καταλήξαμε τελικά να τρώει λίγα φρούτα, λιγότερα σαλατικά και ολίγιστα είδη ψαριών, κατά προτίμηση μεγάλων για να μην έχουν και πολλά κόκκαλα:
πέστροφες αφού απομακρύνει σχολαστικά τα μανιτάρια, τσιπούρα και λαβράκι στη λαδόκολλα. Απ’ τα μικρότερα το μνημόνιο περιλαμβάνει γαυροπιτάκια, σαρδέλες παντρεμένες και φιλεταρισμένο γαύρο …



Γαύρος φουρνιστός με ντομάτα



ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ
  



υλικά:
750 γρ. γαύρος
3 σφιχτές γινωμένες ντομάτες
χοντρό αλάτι 
λάδι, ρίγανη








Καθαρίζουμε το γαύρο αφαιρώντας κεφάλια και εντόσθια και τον πλένουμε καλά. 

Αν έχουμε χρόνο και διάθεση τον φιλετάρουμε. 

Για να φιλετάρουμε το γαύρο, τον ανοίγουμε με το χέρι κατά μήκος της κοιλιάς και μέχρι την ουρά και τραβάμε με προσοχή τη ραχοκοκαλιά:

ΦΙΛΕΤΑΡΙΣΜΑ ΙΙ
ΦΙΛΕΤΑΡΙΣΜΑ ΙΙΙ


Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες.

Λαδώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε λίγο χοντρό αλάτι. 

Απλώνουμε από πάνω το γαύρο, τον αλατοπιπερώνουμε και τον καλύπτουμε με τις ροδέλες της ντομάτας. 

Ρίχνουμε ξανά λίγο χοντρό αλάτι, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και αρωματίζουμε με ρίγανη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 15΄-20΄.




ΓΙΑ ΦΟΥΡΝΟ ΚΟΝΤΙΝΟ
        ΨΗΜΕΝΟΣ


ΜΕΡΙΣ 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου