… Κα ή κο, ποιο νά ’ναι άραγε σωστό; Δεν πρόκειται περί κακαρίσματος, αλλά περί της ονομασίας στα καθ’ υμάς των λαχταριστών και μυρωδάτων γλυκών κύβων.
Κάντιτα ή κόντιτα λέγονται άραγε τα ζαχαροζυμωμένα κυβάκια από φλούδες εσπεριδοειδών που δίνουν γεύση και μοναδικό άρωμα σε γλυκά και πουτίγκες;
Εγώ ψηφίζω το πρώτο, θεωρώντας ότι προέρχεται από το ιταλικό candito,τουτέστιν ζαχαρωμένο, του οποίου το πιο διάσημο αντίστοιχο στη γλώσσα μας είναι το ζαχαροκάντιο, που τραγουδάμε στα κάλαντα …
Εγώ ψηφίζω το πρώτο, θεωρώντας ότι προέρχεται από το ιταλικό candito,τουτέστιν ζαχαρωμένο, του οποίου το πιο διάσημο αντίστοιχο στη γλώσσα μας είναι το ζαχαροκάντιο, που τραγουδάμε στα κάλαντα …
Κέικ με μήλα και κάντιτα
υλικά:
225 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
4 μήλα (κατά προτίμηση κίτρινα)
60 γρ. αμύγδαλα
30 γρ. ανάμεικτα κάντιτα (κύβοι αποξηραμένων φρούτων)
μισό φακελάκι μπέικιν πάουντερ
μια πρέζα αλάτι
ξύσμα και χυμός από ένα λεμόνι
Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε κυβάκια και τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
Τρίβουμε τα αμύγδαλα στο multi πιέζοντας, διαδοχικά 2-3 φορές και όχι συνεχόμενα το διακόπτη, για να γίνουν χοντροκομμένα και όχι σκόνη.
Χτυπάμε το βούτυρο να αφρατέψει, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αλάτι και στη συνέχεια, ένα-ένα τα αυγά.
Χτυπάμε το βούτυρο να αφρατέψει, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αλάτι και στη συνέχεια, ένα-ένα τα αυγά.
Μόλις ενσωματωθούν στο μείγμα προσθέτουμε το αλεύρι, κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν πάουντερ.
Τελευταία ρίχνουμε τα αμύγδαλα, τα κάντιτα και το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε τη ζύμη σε μακρόστενη φόρμα για κέικ, βουτυρωμένη και αλευρωμένη ή με αντικολλητικό χαρτί, το οποίο έχουμε βρέξει και στύψει καλά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄-45΄.
Μόλις το κέικ κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου