Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Quiche με πράσα και καπνιστό μπέικον …

        … Τα βλέπω που περιμένουν να τα φτιάξω και προβληματίζομαι. Καλά τ’ αγόρασα ένα μποστάνι πράσα, τώρα τι άλλο να τα κάνω; 
Με σινάπι τα φάγαμε τις προάλλες, pithiever δε θα σου κάνω γιατί έχει σφολιάτα και φυλάγομαι, για τα πέταλα με ρεβύθια στη γάστρα θα περιμένω να χειμωνιάσει καλά πρώτα, πρασόρυζο προγραμμάτισα για την επόμενη εβδομάδα, τον καβουρμά τον φυλάω για τη χριστουγεννιάτικη πρασόπιτα – τι έμεινε; 
Προς καμμιά τάρτα  προσανατολίζομαι, όχι όμως αυτή με το κοτόπουλο, ούτε την ξεβράκωτη με το ανθότυρο, ούτε την quiche με έτοιμο φύλλο κουρού
Μια quiche θα φτιάξω, με ιταλική συνταγή για τη γέμιση κι αμερικάνικη για τη ζύμη. Για ελληνικούς ουρανίσκους …


Quiche με πράσα και καπνιστό μπέικον



ΕΤΟΙΜΗ ΚΟΝΤΙΝΟ



υλικά: 
Για τη ζύμη: 
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
180 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 
100 γρ. μαλακή μαργαρίνη 
1 πρέζα αλάτι 


Για τη γέμιση:
600 γρ. τρυφερά πράσα 
150 γρ. καπνιστό μπέικον σε φέτες 
2 αυγά 
200 ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά 
4 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα ή γραβιέρα ή ξηρή μυζήθρα 
4 κουταλιές ελαιόλαδο






Καθαρίζουμε τα πράσα, τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες και τα σωτάρουμε στο λάδι για 15΄, προσθέτοντας όταν χρειάζεται ελάχιστο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. 

Τα αφήνουμε να κρυώσουν μέχρι να ετοιμάσουμε τη ζύμη. 

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το γιαούρτι, τη μαργαρίνη και το αλάτι. 

Δουλεύουμε το μείγμα με τις άκρες των δαχτύλων μας, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. 

Φτιάχνουμε μπάλα με τη ζύμη, την τυλίγουμε με μεμβράνη φαγητού και την αφήνουμε για 30΄ στο ψυγείο. 
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και τη στρώνουμε σε λαδωμένη ταρτιέρα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.

 Τρυπάμε τη ζύμη με πηρούνι πολλές φορές.



ΖΥΜΗ    ΖΥΜΗ ΣΤΗΝ ΤΑΡΤΙΕΡΑ ΚΟΝΤΙΝΟ


Κόβουμε το μπέικον σε κομμάτια και το ροδίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία. 

Χτυπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με την κρέμα γάλακτος και το τυρί. 

Αλατοπιπερώνουμε και τα αναμειγνύουμε με τα πράσα και το μπέικον ανακατεύοντας καλά. 

Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο της ζύμης. 


ΠΡΑΣΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ    ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄- 45΄. 

Αφήνουμε την quiche να κρυώσει ελαφρά και την ξεφορμάρουμε. 



ΨΗΜΕΝΗ ΚΟΝΤΙΝΟ   ΞΕΦΟΡΜΑΡΙΣΜΑ


ΚΟΜΜΑΤΙ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου