Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Λαζάνια με μπρόκολο …

garfield lasagna



Λαζάνια με μπρόκολο 



ΚΟΜΜΑΤΙ  



υλικά: 
1 μέτριο μπρόκολο 
400 γρ. ανθότυρο 
60 γρ. τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα 
1 σκελίδα σκόρδο 
250 γρ. λαζάνια σε φύλλα (εδώ φρέσκα) 


Για τη μπεσαμέλ: 
70 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη 
70 γρ. αλεύρι 
1 λίτρο άπαχο γάλα 
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο






Πλένουμε καλά το μπρόκολο και το χωρίζουμε σε κομμάτια. Επειδή χρησιμοποιούμε όλο το μπρόκολο και όχι μόνο τα μπουκετάκια του, αφαιρούμε από το κοτσάνι, ξεφλουδίζοντας, το εξωτερικό σκληρό στρώμα.  

Αν δεν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα λαζάνια, τα βουτάμε για 1΄ σε πλατύ σκεύος με καυτό νερό, φροντίζοντας να μην ακουμπάνε μεταξύ τους γιατί θα κολλήσουν. 



ΜΠΡΟΚΟΛΟ  ΛΑΖΑΝΙΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ




Βράζουμε το μπρόκολο σε αλατισμένο νερό για 10΄ περίπου, το στραγγίζουμε και το ψιλοκόβουμε με μαχαίρι. 

Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε το σκόρδο ολόκληρο και το μπρόκολο και σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 4΄-5΄. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. 

Λυώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι, ρίχνουμε το αλεύρι και καβουρντίζουμε για 2΄. 

Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη για 5΄ περίπου, μέχρι να έχουμε μια αραιή μπεσαμέλ, που μόλις αρχίζει να πήζει.

 Αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο. 

Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο πυρέξ και ρίχνουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ. 

Στρώνουμε μια σειρά λαζάνια, μοιράζουμε από πάνω το μισό μπρόκολο και ρίχνουμε ξανά μια κουτάλα μπεσαμέλ.



ΜΠΕΣΑΜΕΛ     ΠΡΩΤΗ ΣΤΡΩΣΗ



Σπάμε με το χέρι μπόλικο ανθότυρο και πασπαλίζουμε με γραβιέρα. 

Στρώνουμε από πάνω τη δεύτερη στρώση λαζάνια.



ΜΕ ΤΥΡΙΑ    ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΤΡΩΣΗ



Συνεχίζουμε απλώνοντας το υπόλοιπο μπρόκολο, ανθότυρο και γραβιέρα και ρίχνουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ.

Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα λαζάνια και στρώνουμε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ. 

Πασπαλίζουμε με μια χούφτα γραβιέρα.



ΠΑΝΩ ΓΕΜΙΣΗ    ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ




Καλύπτουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄-25΄. 

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 10΄-15΄ ακόμη, χρησιμοποιώντας αν χρειαστεί και το γκριλ για να ροδίσει η επιφάνεια.




ΚΟΜΜΕΝΟ


ΜΕΡΙΣ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου