… Όταν σου λέω πορτοκάλι το εννοώ. Κέικ πορτοκάλι. Πώς λέμε Bond, James Bond; Έτσι. Κέικ πορτοκάλι με τα όλα του. Με το ξύσμα του το μυρωδάτο, με το πορτοκαλένιο σιρόπι του, με γλύκα και με άρωμα μεθυστικό που θά ’καναν τον Ηρακλή να ξανατρέξει άρον-άρον στον κήπο των Εσπερίδων …
Κέικ πορτοκάλι με σιρόπι πορτοκαλιού
υλικά:
175 γρ. αλεύρι
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
3 αυγά
100 γρ. ζάχαρη
50 γρ. γάλα
1/2 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 πρέζες αλάτι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Για το σιρόπι πορτοκαλιού:
80 γρ. ζάχαρη
χυμός από 2 πορτοκάλια (200 γρ.)
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για επάλειψη:
μαρμελάδα βερύκοκκο
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε αρωματίζουμε με το ξύσμα.
Χτυπάμε τα αυγά με πηρούνι και τα προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα, περιμένοντας να ενσωματωθεί η πρώτη δόση πριν ρίξουμε ξανά.
Ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν και το αλάτι και προσθέτουμε το γάλα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι με διάμετρο 22 εκ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς κελσίου, για 35΄.
Ξεφουρνίζουμε και ξεφορμάρουμε το κέικ.
Για το σιρόπι πορτοκαλιού βάζουμε το ξύσμα από 1 και το χυμό από 2 πορτοκάλια σε κατσαρολάκι.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 6΄-8΄.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Τρυπάμε το κέικ με μια οδοντογλυφίδα σε πολλές μεριές και το περιχύνουμε σιγά-σιγά με το σιρόπι.
Ζεσταίνουμε στα μικροκύματα λίγη μαρμελάδα βερύκοκκο. Αν θέλουμε την αραιώνουμε με λίγο νερό ή χυμό πορτοκαλιού.
Μόλις το κέικ απορροφήσει το σιρόπι, γλασσάρουμε την επιφάνειά του με τη μαρμελάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου