… Θέλω να φάω μικρέςςςς πράσινεςςςς μολόχεςςςς, όπως ο Κωνσταντάρας.
Και γλαδιόλες, όπως η Βασιλειάδου με το Ρίζο στο μεθυσμένο τους τανγκό …
Μήπως νομίζεις ότι η γυναίκα σου τρελάθηκε; Ή ότι είμαι ένας από τους τρεις ηλίθιους, μαζί με τον Μιούλερ και αναπόφευκτα κι εσένα,
επειδή ζητάω να φάω λουλούδια;
Όλοι τρώμε λουλούδια κι ας μην το ξέρουμε. Ειδικά τώρα που χειμωνιάζει δε λείπουν απ’ το τραπέζι μας. Κουνουπίδια, λάχανα και μπρόκολα, μικροσκοπικά λαχανάκια Βρυξελλών και λαχανίδες – όλη η οικογένεια των σταυρανθών προσφέρει τις ταξιανθίες της όχι σε βάζα αλλά σε κατσαρόλες και σαλατιέρες. Άνοιξε και κανά βιβλίο να ξεστραβωθείς πριν με ειρωνευτείς.
Αλλά επειδή είμαι ανώτερος άνθρωπος και δεν κρατώ κακίες, θα σου φτιάξω μια πραγματικά ιδιαίτερη συνταγή, μια νοστιμιά που δεν έχεις ξαναφάει …
Κουνουπίδι με καβουρμά
υλικά:
1 μεγάλο κουνουπίδι
350 γρ. καβουρμάς (ή κιμάς)
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 κουταλιές πελτές ντομάτας
τριμμένη γραβιέρα
άσπρο κρασί
αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι σε κόκκους, δαφνόφυλλο
Για την κρούστα:
1 αυγό
200 ml γάλα
γραβιέρα ή ξερή μυζήθρα τριμμένη
Βράζουμε το κουνουπίδι σε αλατισμένο νερό για 3΄-4΄ μέχρι να μαλακώσει λίγο, το σουρώνουμε και το κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια.
Το ανακατεύουμε με όση γραβιέρα θέλουμε και το στρώνουμε σε βουτυρωμένο πυρέξ.
Βάζουμε τον καβουρμά σε ζεστό τηγάνι και τον σπάμε με πηρούνι σε μικρότερα κομμάτια.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα σωτάρουμε μαζί για 2΄-3΄.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τον πελτέ και τα μυρωδικά.
Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό και σιγοβράζουμε για 10΄.
Αδειάζουμε τον καβουρμά και τη σάλτσα πάνω στο κουνουπίδι.
Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια του φαγητού με τριμμένο τυρί.
Χτυπάμε το αυγό με το γάλα, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε το φαγητό.
Αφήνουμε να σταθεί και να τραβήξει για 5΄-10΄.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς κελσίου για 40΄ περίπου ή μέχρι να αποκτήσει το φαγητό μια λαχταριστή τραγανή κρούστα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου