... Δυο – δυο, στο ταψί μου δυο-δυο. Για λόγους οικονομίας πρώτα απ’ όλα. Αφού ανάβει ο φούρνος, γιατί να μην τον εκμεταλλευτώ ψήνοντας ταυτόχρονα δύο ή και τρία διαφορετικά πράγματα;
Έχω εκπονήσει ολόκληρο στρατηγικό σχεδιασμό βρίσκοντας ποια φαγητά και γλυκά χρειάζονται παρόμοιο χρόνο ψησίματος, σε ποια ταψιά ή φόρμες μπορούν να μπουν ώστε να χωράνε ταυτόχρονα στο φούρνο, αν είναι ανθεκτικά ώστε να μην καταστραφούν αν ανοίξω ενδιάμεσα το φούρνο ή μη μου άπτου και μυγιάγγιχτα που θέλουν στοργή, προδέρμ και μοναξιά.
Όσο για το πώς προέκυψαν τα δίδυμα στρούντελ; Κάτι που η συσκευασία είχε μέσα δύο φύλλα ζύμης κουρού, κάτι που στο ψυγείο είχαν μαζευτεί διάφορα απομεινάρια που μόνα τους δεν έκαναν για τίποτε, αλλά μαζί όλο και κάτι καλό θα έφτιαχναν και ιδού …
Για το αλμυρό:
μισό κουνουπίδι βρασμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά μαργαρίνη
2 κουταλιές αλεύρι
1 κούπα γάλα ή νερό στο οποίο έβρασε το κουνουπίδι
4-5 λωρίδες σαλάμι
1 μπάλα μοτσαρέλα
τριμμένη ξηρή μυζήθρα
μοσχοκάρυδο
σουσάμι
1 φύλλο κουρού
Λυώνουμε τη μαργαρίνη και σωτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
Ανοίγουμε το φύλλο κουρού και βάζουμε το σαλάμι κατά μήκος της μίας μακριάς πλευράς.
Για το γλυκό:
1 μπανάνα
2 αχλάδια
σταφίδες, σταγόνες σοκολάτας
1-2 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά ή τριμμένο μπισκότο
μέλι ή ζάχαρη, κανέλλα
1 φύλλο κουρού
Κόβουμε τα φρούτα σε κυβάκια και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη (ή μέλι) και κανέλλα.
Αλείφουμε και την επιφάνεια με γάλα ή νερό και πασπαλίζουμε από ψηλά με ζάχαρη και κανέλλα.
Βάζουμε τα στρούντελ σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄- 45΄.
Επειδή ήταν Σάββατο του Λαζάρου και θα ήθελα να είχα φτιάξει τα παραδοσιακά Λαζαράκια, έκοψα σε λωρίδες τη ζύμη και από τις δύο πλευρές και τις έπλεξα εναλλάξ, “φασκιώνοντας” τα φρούτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου