Το δόλωμα.
… Όχι, δε θα επιστρατεύσω ολόκληρη Βουγιουκλάκη. Δε θέλω να ψαρέψω κορόιδα. Μικρό το ψάρι που θέλω να πιάσω – εσύ, χαϊδεμένη μου, που ακόμη αρνείσαι πεισματικά να φας σπανάκι.
Ξέρω ότι το σπανάκι ή το λατρεύει κάποιος ή το σιχαίνεται. Για έρωτα ούτε λόγος, γι’ αυτό άρχισα τα προξενιά.
Για πρώτο μουστερή σού ’φερα το γκρατέν – μια μέση λύση, με το αυγουλάκι και τα τυράκια του για καμουφλάζ. Από ευγένεια είπες μια καλησπέρα κι από δω παν κι άλλοι. Το φάγαμε μόνοι μας.
Πριν όμως επιστρατεύσω τα μεγάλα μέσα και βγάλω τον άσο από το μανίκι, τα κανελόνια με σπανάκι και ανθότυρο α λα Τζέιμι Όλιβερ, έκανα μια ακόμη προσπάθεια ρίχνοντας το μικρό μου δόλωμα. Λίγα από τα αγαπημένα σου πράσα μέσα σε 1 κιλό σπανάκι, φύλλο κρούστας και το πιασάρικο σχήμα του σαλίγκαρου. Και, ω του θαύματος, έφαγες το μισό ταψί μόνη σου. Μεγάλο σουξέ η …
Στριφτή σπανακοπρασόπιτα
υλικά:
1 κιλό σπανάκι
3 πράσα χωρίς τα φύλλα
1 ξερό κρεμμύδι
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
άνηθος, μαϊντανός
φέτα ή/και ανθότυρο
μια χούφτα τραχανάς ή ρύζι
500 γρ. φύλλο κρούστας
Αχνίζουμε σε λίγο νερό τα φρέσκα κρεμμύδια και το ξερό και ρίχνουμε τα πράσα, κομμένα λοξά σε ροδέλες.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λάδι και λίγο ζεστό νερό, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 20΄περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα και να εξατμιστούν τα υγρά.
Προσθέτουμε το σπανάκι τριμμένο, τον άνηθο και το μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μόλις κρυώσει λίγο η γέμιση, προσθέτουμε το τυρί και τον τραχανά ή το ρύζι.
Λαδώνουμε ένα φύλλο κρούστας και απλώνουμε τη γέμιση κατά μήκος της στενής πλευράς.
Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό, φτιάχνουμε σαλίγκαρο και το βάζουμε στο κέντρο του ταψιού, που έχουμε λαδώσει.
Κάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα, βάζοντας το καθένα εκεί που τελειώνει το προηγούμενο, μέχρι να γεμίσει όλο το ταψί.
Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια και ραντίζουμε την πίτα με λίγο νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 50΄ περίπου.
Αφαιρώντας ή αντικαθιστώντας το τυρί και τον τραχανά, η πίτα είναι εξίσου νόστιμη και νηστίσιμη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου